Výstavy i stálé expozice Moravské galerie bude mít pod palcem jeden člověk

4. srpen 2014

Novým šéfkurátorem Moravské galerie v Brně bude od příští sezóny Ondřej Chrobák. Chce především zvýšit počet návštěvníků a naučit lidi chodit do galerie pravidelně.

Devětatřicetiletý historik umění a kurátor Ondřej Chrobák není v druhé největší galerii u nás žádným nováčkem – dva a půl roku tam vedl nově zřízené metodické centrum. Nyní je jeho úkolem vytvářet dlouhodobější koncepce celé instituce a koordinovat celý kurátorský tým – ten je podle něj kvalitní, ale jeho činnost je někdy poněkud roztříštěna. Hlavní úkol vidí ve zvýšení návštěvnického obratu: „Veřejné muzejní instituce handicapuje slabé divácké jádro,“ myslí si Ondřej Chrobák.

Prvním krokem bylo loni v prosinci zrušení vstupného do stálých expozic Moravské galerie. Volný vstup je doprovázen zdokonalením zákaznického komfortu: „Nechceme, aby návštěvník jen vešel, viděl a zmizel,“ vysvětluje Ondřej Chrobák. I proto se během půlroku v objektech galerie objevily dvě nové kavárny a knihkupectví. „Nechceme jít populistickou cestou za každou cenu, věřím ale tomu, že se dá s návštěvníky vybudovat vztah,“ dodává nový šéfkurátor.

V plánu je také častější obměna stálých expozic. V příští sezóně by se to mělo projevit v Pražákově paláci – expozice moderního umění bude složená z proměnných modulů: „Zrušení vstupného umožňuje lidem vracet se do galerie, mohou sledovat změny. Mistrovská díla, která tvoří jádro galerie, tak můžeme kontextualizovat, vytvářet jim proměnný rámec, který ukazuje různé významy význačných kusů v našich sbírkách,“ dodává Ondřej Chrobák.

03179182.jpeg
autoři: hol , Karel Kratochvíl
Spustit audio