Z ulic Paříže zní solidarita i odhodlání: „Oui à la vie!, že to prostě nevzdáváme“

25. listopad 2015

Teroristický útok z předminulého týdne zasáhl v Paříži doslova každého. Uctění památky obětem se věnuje i hodně místních streetartistů. Nejviditelnější jsou reakce na Náměstí Republiky, v místě setkávání i demonstrací za práva a svobody patřícího k jednomu ze symbolů Paříže.

„Rozhodl jsem se vytvořit obraz k uctění svobody - je to ruka, dlaň, která vypouští ptáka. Je to takový barevný orel. Chci vzdát hold všem lidem, kteří zemřeli a všem jejich blízkým, kterých se dotkl teror minulých dní v Paříži. A poslat tak zprávu „Oui à la vie!“, že to prostě nevzdáváme. I přes hrozné neočekávané události i za tuhle cenu, život pokračuje a my všichni musíme jít společně dál!,“ říká Joris, jeden ze streetartistů, kteří tvoří na pietním místě na pařížské náměstí Republiky. Lidem, kteří přišli uctít památku, ukazuje, jak se k němu mohou přidat.

Vše má být hodně barevnéKolem plátna, které si Joris rozložil přímo uprostřed náměstí, se začínají srocovat lidé, televizní štáby i fotografky. Joris jim hned vysvětluje, jak bude pracovat. Nejdřív nanese podkladovou barvu, které venku rychle schne a pak bude za použití připravených šablon sprejovat obraz letícího orla a jiné přírodní motivy.

03518302.jpeg

„Jedná se o rychlé akce, na které reagujeme hned a které nesmí zabrat moc času. Využíváme denního světla a reagujeme na momentální situaci. Takže většinou tímhle způsobem tvoříme jednoduchý obraz, který ale nese silnou zprávu nebo heslo. Používáme hlavně výrazné barvy. Tady jsem na plátno nanesl sytou akrylovou barvu fialového odstínu a přes ni používám spreje a další techniky streetart.

Place de la République je v Paříži jedno z nejoblíbenějších náměstí, které je křižovatkou tří obvodu, třetího, desátého a jedenáctého. Často se právě tady konají velké manifestace. Dnes je socha k uctění republiky obklopena květinami, svíčkami, obrázky a zprávami adresovanými obětem teroru z 13. listopadu 2015.

Spustit audio