Začíná devátý ročník KomiksFestu s podtitulem unlimited

29. říjen 2014

Komiksová alba, výstavy, filmy, divadelní představení, workshopy, autogramiády a besedy. To vše ve dnech 29. 10. až 2. 11. prezentuje v Praze 9. ročník mezinárodního festivalu KomiksFEST!

Jste vášnivými čtenáři komiksů? Nebo si k tomuto médiu teprve hledáte cestu? Současný komiks už dávno není jen doménou všemocných superhrdinů a všežravých monster. Organizátoři mezinárodního komiksového festivalu KomiksFEST tvrdí, že komiks je dynamické, atraktivní a univerzální médium schopné nést jakýkoli obsah. Mottem je koneckonců Komiks unlimited – Komiks bez hranic.

„Snažili jsme se program sestavit tak, abychom ukázali, že komiks má přesah do dalších uměleckých oborů,“ vysvětluje organizátorka Petra Nováková z občanského sdružení Seqence. Příkladem může být divadelní představení S/He Is Nancy Joe, které si hraje s komiksovými prvky a míchá je s moderním tancem a pouličním uměním.

Letošním hlavním hostem KomiksFEST!u je bulharský výtvarník Alex Maleev, který se prosadil v americkém superhrdinském komiksu. Vystudoval grafické techniky v Sofii a v USA prorazil dvěma alby Vrány a sériemi Sam and Twitch a Daredevil – obě vytvořil spolu se scenáristou Brianem Michaelem Bendisem.

Mezi dalšími zahraničními hosty bude legenda chorvatského undergroundového komiksu Igor Hofbauer, skupina Stripburger, francouzská výtvarnice Dominique Goblet, mladá švýcarská umělkyně Johanna Schaible a autoři z Finska, Itálie a Polska.

Domácí česká produkce se představí především v rámci česko-polského projektu City stories a autorskou tvorbu prezentují Branko Jelinek a Karel Jerie. Jejich výstava bude k vidění v galerii Polského institutu do 15. ledna 2015. Vyvrcholením samotného festivalu bude Komiksová sobota 1. listopadu v MeetFactory.

autoři: Ivana Myšková , Karel Kratochvíl
Spustit audio