„Zadní design“ malíře Zdeňka Berana

6. září 2012

Letos v březnu oslavil své 75. narozeniny malíř, kreslíř a tvůrce prostorových objektů a instalací, profesor Akademie výtvarných umění v Praze – Zdeněk Beran. V souvislosti s tímto jubileem připravila Galerie Navrátil ve Vítkově ulici v Praze 8-Karlíně výstavní cyklus nazvaný „Rok Berana“.

Pátým dílem cyklu je právě otevřena výstava „Zadní design“, jejíž dominantou je instalace, kterou autor vytvořil z několika svých obrazů z 80. a 90. let minulého století. Dále zde můžeme vidět velkoformátové obrazy, na nichž Beran kombinuje hrubé až surové struktury s vloženými předměty a gestickou malbou a také sérii malých obrazů s detaily lidského těla z letošního roku z cyklu „Fragmenty“.

02578527.jpeg

Dodejme, že Zdeněk Beran patřil na přelomu 50 a 60. let ke generaci neveřejných Konfrontací, která v opozici k oficiálnímu umění vnesla do českého prostředí specifickou podobu strukturální abstrakce – informelu.

Na vernisáži výstavy v Galerii Navrátil byl Karel Oujezdský, který se profesora Zdeňka Berana zeptal, zda se název výstavy „Zadní design“ nějak týká toho, že umělec často malířským gestem nebo asambláží zasahuje i do zadní rámové strany obrazu.

Výstavu Beranových obrazů nazvanou „Zadní design“ si můžete v Galerii Navrátil ve Vítkově ulici1 15 v Praze 8-Karlíně prohlédnout do 16. listopadu. Otevřeno je od pondělí do pátku od 12 do 18 hodin.

Spustit audio