Zapomenutý autor obrázkových kostiček, pohyblivých betlémů a 3D knížek

22. září 2014

Výstava 100× Vojtěch Kubašta v Galerii Klementinum v Národní knihovně v Praze představuje do 9. listopadu ilustrace, knižní obálky, litografické cykly pražských historických stavebních památek a prostorové knihy zapomenutého architekta, ilustrátora, grafika a typografa, který se narodil před 100 lety.

Starší generace si určitě vzpomene na prostorové obrázky v dětských knihách, trojrozměrné betlémy, malebné ilustrace a dětské vystřihovánky či pohlednici s orlojem a pohybujícími se apoštoly – na roztomilé práce, které provázely dětství dnešních šedesátníků a sedmdesátníků.

Jen málokdo si však vybaví jméno jejich už zapomenutého autora – malíře, grafika a ilustrátora Vojtěcha Kubašty. Z jeho dílny pocházejí i trojrozměrné pohlednice, plakáty k filmům, grafické listy a řada dalších děl. To všechno můžete vidět na výstavě, kterou v Galerii Klementinum připravila ve spolupráci s Archivem výtvarného umění Národní knihovna.

Skromné iniciály

Vojtěch Kubašta nejdříve vystudoval architekturu, ilustracemi a prostorovými knihami se začal zabývat až později. Měl schopnost vidět prostorově, dokázal si představit, co se dá jednoduchým otevřením knížky nebo rozvinutím vytvořit.

Jak ale připomíná zakladatel Archivu výtvarného umění Jiří Hůla, u většiny knížek chybí Kubaštův podpis: „Možná jen někde v koutku najdeme písmena VK. Mohlo to souviset s tehdejším podnikem Artia, který jeho knihy zřejmě velice výhodně vyvážel do zahraničí – pohádkové knížky tak vycházely v mnoha jazykových mutacích.“

Kubaštovou velkou láskou byla Praha. Vytvořil nejen grafické cykly, ale spoustu pohlednic, akvarelů, samostatný cyklus věnovaný Mozartovi. Měl vztah k prostoru i detailu, jeho grafiky tak mají podle Jiřího Hůly kromě umělecké i dokumentační hodnotu.

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio