Zbyněk Sekal: Skládané obrazy a schránky

6. listopad 2012

V Topičově klubu, který je dalším výstavním prostorem Topičova salonu na Národní třídě v Praze, byla zahájena pod názvem „Skládané obrazy a schránky“ výstava významného českého sochaře druhé poloviny 20. století – Zbyňka Sekala, který zprvu působil také jako malíř, knižní grafik a překladatel.

Zbyněk Sekal se narodil v roce 1923 v Praze. V době německé okupace byl v roce 1941 za ilegální činnost zatčen a až do roku 1945 vězněn v Praze na Pankráci, v Terezíně a v koncentračním táboře Mauthausen. Po válce studoval na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové u Františka Tichého a jeden rok u profesora Emila Filly, ale studium nedokončil. Byl členem skupiny Máj 57 a v roce 1961 se stal členem neoficiální skupiny Konfrontace, která tvořila v duchu strukturální abstrakce – informelu. V roce 1968 odešel do emigrace do Rakouska a až do své smrti v roce 1998 žil a pracoval ve Vídni.

Výstavu sochaře si můžete v Topičově klubu na Národní třídě 9 v Praze prohlédnout do 7. prosince.

02760123.jpeg

V přilehlém Topičově salonu je ještě do pátku 9. listopadu otevřena výstava Crash Test 2012, která je výběrem nejzajímavějších prací, které vznikly na mimopražských vysokých uměleckých školách v Liberci, Ústí nad Labem a v Hradci Králové. Více se o této výstavě dozvíte na našich webových stránkách.

Spustit audio