Zemřít pro nesmrtelnost. James Ensor v Praze

17. říjen 2014

Poprvé se v českém prostředí představuje tvorba „vizionáře moderny“, předchůdce expresionismu a surrealismu, belgického malíře a grafika Jamese Ensora. Kolekci 52 litografií a leptů můžete pod názvem Zemřít pro nesmrtelnost vidět do 1. února 2015 v Muzeu Montanelli v Nerudově ulici v Praze.

Za významnou kulturní událost lze bezpochyby označit otevření výstavy litografií, rytin a kreseb belgického malíře a grafika Jamese Ensora (1860-1949) ze sbírky Sárského muzea, které se konalo 16. října.

James Ensor je považován za jednoho z nejvýznamnějších evropských symbolistů. Narodil se v roce 1860 v belgickém Ostende, studoval historické a náboženské umění na Královské akademii v Bruselu. Proslavil se zejména svými obrazy davů skrývajících své tváře za karnevalovými maskami, apokalyptickými krajinami a reji kostlivců v ulicích měst a jeho díla ovlivnila směřování mnoha umělců u nás i ve světě.

Jádro souboru Ensorových prací, který můžeme vidět v Praze na výstavě nazvané James Ensor - Zemřít pro nesmrtelnost, tvoří litografie z rozsáhlého cyklu Scény ze života Kristova z let 1912 až 1921. Ten byl v roce 1926 představen na Mezinárodním bienále výtvarného umění v Benátkách.

O zaměření a pojetí umělce píše dr. Roland Augustin: „James Ensor viděl Ježíšův život jako podobenství, jako způsob vnímání sebe samého jakožto umělce a posuzování kulturních, politických a sociálních aspektů světa. Jeho postavy Ježíše mají často rysy připomínající jeho vlastní a v jednom případě je ukřižovaný Ježíš označen nápisem ´ENSOR´. Když se umělec rozhodne učinit podobný krok, nepracuje ve službách náboženství, ale na budování své vlastní legendy. Znovu a znovu Ensor ve svých dílech využívajících motiv Ježíše líčí čiré neporozumění, kterého se Spasiteli dostávalo, i nekonečnou nespravedlnost, jíž ho světská moc zahrnovala.“

Spustit audio