Ženský dvůr – dvojvýstava Kamily Ženaté

10. červen 2013

Na dvě pozoruhodné výstavy zve „advokátka snů a emocí“ Kamila Ženatá jednak do vězeňských cel Malé pevnosti Památníku Terezín, jednak do Centra současného umění DOX v Praze 7-Holešovicích.

Na rozdíl od terezínské věznice, kde autorka, vycházející ze svých dlouholetých zkušeností skupinové psychoanalytičky, rozehrává konkrétní příběhy žen a do jednotlivých místností vrací život prostřednictvím působivých audiovizuálních instalací, se v centru Dox ocitáme v pokojích, ve kterých se vše zastavilo a zavládlo v nich ticho.

Kamila Ženatá, ročník 1953, vystudovala v letech 1973 až 1979 Akademii výtvarných umění v Praze v ateliéru profesora Ladislava Čepeláka. Je známa jako umělkyně kombinující své poznání a intuici s cíleným a dlouhodobým zájmem o individuální a sociální paměť. Zajímají ji sny, paměť, příběhy a emoce, ale především jejich principy a způsoby, jakými ovlivňují naše životní cesty.

Právě otevřenou výstavu si můžete v Centru současného umění DOX v Praze 7-Holešovicích prohlédnout do 26. srpna. A stejnou dobu je v Památníku Terezín k vidění druhá část výstavy, otevřená již 1. května. Součástí projektu je i řada doprovodných programů, které proběhnou v Centru současného umění DOX.

Spustit audio