Ženu rozstříhat a znovu slepit: surrealistická fantazie na papíře

11. prosinec 2014

106 koláží představuje výstava Karel Teige: Plochy snů, kterou ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví připravila pražská Galerie Smečky. Tam ji můžete navštívit do konce ledna příštího roku.

Památník národního písemnictví v Praze opatruje ve svých sbírkách rozsáhlou kolekci koláží, fotomontáží a obrazových básní jednoho z nejvýznamnějších představitelů české meziválečné avantgardy, spoluzakladatele Devětsilu, kritika a teoretika umění, Karla Teigeho. Výstava představuje výběr asi třetiny z množství opatrovaného Památníkem.

Jednotícím motivem koláží Karla Teigeho je ženské tělo v různých variantách. O Karlu Teigeme se převážně mluví jako o teoretikovi poetismu či surrealismu, méně už jako o tvůrčím umělci. Přesto jsou jeho koláže unikátní především díky tematickému zaměření s lehkým sexuálním podtextem.

03270732.jpeg

„Tvůrčí princip koláží Karla Teigeho,“ říká o umělcově díle kurátor výstavy, „je víceméně stejný. Do jasně čitelného pozadí zabírajícího celou plochu koláže lepením zakomponuje figurální motiv, ženský akt, doplněný o tělesný či předmětný detail. Nové, jedinečné, je propojení funkcionalistické architektury se surrealistickou inspirací. Uplatňování moderní meziválečné fotografie tímto způsobem je u autorů koláží ojedinělé i v evropském měřítku.“

Spustit audio