Život a dílo Nikoly Čulíka

9. leden 2013

Když mladý, sotva třicetiletý umělec nazve svou výstavu „Nikola Čulík / Život a dílo“, může to znít až neskromně a nepatřičně nebo přinejmenším parodicky.

Zdá se však, že Nikola Čulík, který v roce 2011 dokončil svá studia na Akademii výtvarných umění v Praze, kde prošel ateliéry kresby, experimentální grafiky a konceptuálního umění, myslí název své výstavy, kterou můžete navštívit ve výstavních prostorách Galerie hlavního města Prahy ve druhém patře Staroměstské radnice, docela vážně a řečeno jeho slovy se „...s cynickým pousmáním ohlíží za vlastním mýtem prožitých uměleckých let a všechny umělecké žánry rozpouští se snahou o plynulé slití s běžným životem...“

Čulík vytvořil v průběhu minulých let úctyhodné množství kreseb, jež jsou mu jakýmsi nepřetržitým deníkem. Záznamem vnitřních pocitů, snů, střetů, otázek, pochybností, nejistot, zklamání, vítězství i proher. Ale také upřímnou, otevřenou a až nelítostnou intimní zpovědí. Nová Čulíkova výstava má několik rovin – vedle několika cyklů kreseb, raných i nedávno namalovaných obrazů, zahrnuje i instalace přibližující poněkud depresivní prostředí, v němž dílo vznikalo, a také dialogické video.

Významovou osou výstavy jsou práce z let 2011 až 2012, které autor zahrnuje do souboru kreseb nazvaného „Román , který jsem napsal“. Román obsahuje osm kapitol: Maminka zahradnice, Budeš tlustý jako prase, když budeš žrát tu marmeládu, Dům úchyla a jiné příběhy, Samoslepí, Domácí násilí, Muž s kosou, Bad trip a Láska, které jsou neformálně rozmístěny v hlavní části výstavního prostoru a doprovázeny autorovými ručně psanými komentáři na zdi.

02803496.jpeg

O stručnou charakteristiku mnohovrstevnaté tvorby kreslíře a malíře Nikoly Čulíka požádal ve Staroměstské radnici Karel Oujezdský kurátorku výstavy – historičku umění Olgu Malou.

Výstavu „Nikola Čulík: Život a dílo“ můžete navštívit ve výstavních prostorách Galerie hlavního města Prahy ve druhém patře Staroměstské radnice do 24. února. První lektorská prohlídka výstavy se koná ve čtvrtek 17. ledna a první autorská prohlídka s Nikolou Čulíkem ve čtvrtek 24. ledna.

Spustit audio