Znovuotevření funcionalistického Paláce AXA a výstava Rozeta

15. leden 2015

V pražské ulici Na Poříčí bude 15. ledna v podvečer slavnostně otevřen po kompletní renovaci funkcionalistický Palác AXA. Polyfunkční budova v sobě od počátku spojovala úlohu sportovního hotelu s bazénem, lázněmi a tělocvičnou s obchodními prostorami a kancelářemi.

Palác AXA postavil v letech 1930 až 1932 architekt a stavitel Václav Pilc. Dědici a dnešní majitelé zrekonstruované budovy se rozhodli využít některé prostory hotelu i pro prezentaci současného výtvarného umění. A tak byla už minulý týden otevřena ve vitrínách ve vstupním prostoru paláce Galerie Výklady AXA, o jejíž program se bude starat historička umění Iva Mladičová.

Galerie VýkladyPrvním vystavujícím je sochař Vojtěch Míča, absolvent ateliéru sochařství profesora Jindřicha Zeithammla na Akademii výtvarných umění v Praze, který ve vitrínách představuje soubor reliéfů nazvaný Rozeta. Výstava díla sochaře Vojtěcha Míči potrvá v Galerii Výklady AXA v Paláci AXA v Praze do 5. dubna.

Sochař Vojtěch MíčaPodle kurátorky Ivy Mladičové patří Vojtěch Míča k umělcům ovládajícím kombinaci organických a anorganických struktur: „Vytváří prostorové objekty, jejichž živost je založena na dynamice, na komplementaritě různých principů.“ Kromě sochařských prací vytváří Vojtěch Míča také kresby, v nichž podle Ivy Mladičové „tuto zajímavou kombinaci potvrzuje a doplňuje barvou.“

03293577.jpeg
Spustit audio