Hayward Gallery: Tracey Emin – Láska je to, co chceš

17. srpen 2011

Londýnská prestižní Hayward Gallery připravila velkou retrospektivní výstavu současné – nezřídka kontroverzní a provokativní – britské výtvarnice Tracey Emin.

Expozice s podtitulem Láska je to, co chceš představuje téměř všechna její významná díla: od raných kreseb, přes nejrůznější skulptury a instalace, videa, filmy a fotografie až třeba po neony. Právě název jednoho z nich – Láska je to, co chceš – si organizátoři výstavy „vypůjčili“ pro její podtitul. Na terase galerie je rovněž vystavena jedna z jejích posledních prací – skulptura Matka, otec, děti, kterou vytvořila na rozhraní let 2010 a 2011.

Tracey Emin se narodila roku 1963 v jižním předměstí Londýna ve čtvrti Croydon, své dětství a mládí však prožila v přímořském městečku Margate ve východní části hrabství Kent. Výtvarné umění začala studovat na Maidstone College of Art a zakončila je roku 1989 na Royal College of Art. V roce 1991 absolvovala kurs filozofie, velmi se zajímala především o Spinozu a Nietzscheho. Již v roce 1993 měla svou první samostatnou výstavu v prestižní londýnské galerii White Cube, neskromně nazvanou Tracey Emin: Má velká retrospektiva 1963–1993. Od té doby vystavovala v řadě významných galeriích po celém světě. V roce 2007 také reprezentovala Británii na 52. Benátském bienále, byla rovněž zvolena do Královské akademie, od roku 2005 píše také do listu The Independent. Na počátku loňského roku také spolupracovala s nestorkou světového sochařství Louisou Bourgeois, která bohužel záhy poté, 31. května 2010, zemřela ve svých nedožitých devětadevadesáti letech.

Před dvanácti lety, roku 1999, byla rovněž mezi čtyřmi finalisty prestižní výtvarné ceny Turner Prize. Tehdy se v Tate Gallery, dnešní Tate Britain, představila svým zřejmě nejznámějším a nejproslulejším dílem nazvaným Má postel. Tato práce však na současné výstavě v Hayward Gallery chybí. Je již více než deset let v majetku multimilionáře Charlese Saatchiho, reklamního magnáta a mecenáše britského výtvarného umění, jehož zásluhou se ostatně Tracey Emin proslavila. Za její postel zaplatil 150 tisíc liber a představil ji například roku 2003 v expozici své galerie, která tehdy sídlila v mohutné budově na protilehlém nábřeží Temže oproti britskému Parlamentu, kdysi sídla Rady Velkého Londýna. Galerie se již před několika lety přestěhovala do Chelsea, ale Postel Tracey Emin tu vystavena není. Tuto instalaci si však můžete připomenout v naší fotogalerii. Výstava Tracey Emin: Láska je to, co chceš je v Hayward Gallery přístupná do 29. srpna 2011.

Hayward Gallery South Bank Centre London SE 1

Galerie je otevřena denně od 10 do 18 hodin, ve čtvrtek a v pátek až do 20 hodin. Výstava Tracey Emin bude speciálně ve dnech 19., 20., 26., a 27. srpna 2011 otevřena vždy až do 22 hodin, v neděli 28. srpna do 20 hodin.

Nejbližší stanice metra: Waterloo (Bakerloo, Jubilee a Northern Line)

Informace: www.southbankcentre.co.uk/find/hayward-gallery-visual-arts

autor: jbe
Spustit audio