Jak se cítí řidiči v cizích zemích? Film Andrey Thiele

13. květen 2013

Mladá režisérka Andrea Thiele natočila film o tom, jak se cítí lidé, kteří skládají řidičské zkoušky v cizích zemích. You drive me crazy přichází do vybraných německých kin.

Andrea Thiele má bohužel vlastní zkušenosti: při praktických zkouškách dvakrát neuspěla a potřetí byla tak vynervovaná, že se učitel rozhodl vůbec jí neříct o svém kolegovi, přísedícím u zkušebních jízd. Jednoho dne prostě seděl v autě a tentokrát – napotřetí – to se zkouškou klaplo. Potom Thiele žila nějaký čas v Americe a udělala si z pilnosti řidičák i tam. To bylo nesrovnatelně jednodušší. A tak se zrodila myšlenka natočit film o tom, jaké to musí být pro cizince, dělat řidičské zkoušky v jiných zemích anebo naopak pro Němce absolvovat řidičské zkoušky v cizině.

Ve filmu You drive me crazy doprovází Andrea Thiele s kamerou tři aspiranty na řidiče. První z nich je německá designérka Mirela, která hledá v Indii vhodné látky pro svou módní značku. Grafik Jake se z Atlanty octl v Tokiu a chce zde načerpat uměleckou inspiraci pro svou další práci. A Hye-Won z Jižní Koreje se přestěhovala s manželem do Mnichova, kde studuje hudební vědy. Všichni tři potřebují z různých důvodů řidičské průkazy.

Andrea Thiele točila tento zajímavý dokument téměř pět let. Scénář psala její přítelkyně a kolegyně ze studií Lia Jaspers. Najít protagonisty nebylo jednoduché – na rozdíl od zemí, v kterých chtěly točit, to měly už od začátku ujasněné. V první řadě v Japonsku, jediné zemi, ve které neplatí americký řidičský průkaz. Dále pak v indické Mumbaji – hlavně kvůli nepředstavitelnému dopravnímu chaosu a v neposlední řadě v rodném městě režisérky – v Mnichově.

Je nasnadě, že ve filmu jde především o rozdílné kultury a jejich přístup k této – v dnešní době již nepostradatelné a běžné zkoušce. Při natáčení se stále objevovaly zvláštní a nečekané momenty. Například v Japonsku je první věcí, kterou se budoucí řidiči učí, způsob a hlavně úhel, v jakém se mají otevírat a zavírat dveře při nástupu do auta. V Mumbaji začíná učitel autoškoly výuku demonstrací pěti různých gest, kterými řidiči z okénka upozorňují ostatní na to, co mají zrovna v úmyslu v provozu udělat.

Pro cizince nepřekonatelně stresové situace, pro domorodce denní rutina. Bodrý bavorský učitel je vůči korejské žákyni otcovsky shovívavý, jeho japonský kolega se zahaluje mlčením, což je v této situaci ještě horší. Američan Jake japonský řidičák vzdal. Ostatní jsou pevně rozhodnuti korunovat jízdy v cizích zemích úspěchem. Ale všichni jsou přesvědčeni: pokud se jim podaří zvládnout řidičské zkoušky v cizí zemi a hladce se zařadit do provozu, zdaří se jim i jiné formy integrace.

You drive me crazy. Německo 2012. Režie Andrea Thiele, scénář Lia Jaspers.

autor: Eva Novak
Spustit audio