Kino seniorů v Německu

31. srpen 2012

Německá kina reagují na demografické změny – stále více se objevují snímky s tematikou seniorů.

Donedávna byly filmy s tematikou stárnutí víceméně tabu. Komedie s Jackem Lemmonem a Walterem Matthauem se samozřejmě uváděly i v německých kinech, ale filmy s vážnou tematikou – o problémech starých lidí, jejich „nepotřebnosti“ pro společnost a jejich vytlačování na její okraj se objevovaly zřídka. První filmy tohoto druhu přišly opět ze zámoří – např. kanadský film o demenci „Daleko od ní“ s výtečnou Julie Christie.

Na všeobecně známý demografický problém nelze nereagovat a tak by to mělo být i v kinematografii. V Německu je přes 20 procent lidí starších než 65 let. Přesto není jednoduché natočit komerčně úspěšné filmy o stáří. Mladí chodí do kina častěji. Proto většina autorů a režisérů volí spíše komediální formát – vlk se nažere a koza zůstane celá. Báječný hotel Marigold je jedním z těchto filmů. Michael Haneke a jeho snímek Láska je opět důkazem toho, že nejsilněji tato tematika působí přece jen ve vážném žánru. Otázkou je, jak bude na tento vyznamenaný film reagovat široké publikum.

V německé kinematografii posledních let najdeme pár velmi zdařilých snímků, zabývajících se nekomediální formou problémy stáří. Za všechny jmenuji dva – film Doris Dörrie Hanami – Čas kvetoucích třešní a Dresenovo V sedmém nebi (Wolke 9 – český překlad filmového titulu je chybný). To jsou ale ojedinělé snímky, i zde se točí o seniorech spíše komedie.

Právě přichází do kin jedna velmi povedená, jedním z hlavních důvodů je zřejmě její hvězdné herecké obsazení. Režisér Bernd Böhlich vybral pro svůj snímek ty nejlepší z nejlepších dříve narozených herců. Hlavní role hrají Otto Sander – německá divadelní veličina a v Čechách známá, do všech pohádek dříve obsazovaná, bývalá herečka filmového studia DEFA – Angelica Domröse. Místem děje je domov důchodců s rádoby poetickým názvem „Večernice“. Za zdmi tohoto zařízení čeká na seniory pouze šeď všedních dnů ve zpomalené podobě – dennodenní nucený program, fyzický i psychický, každopádně duševně ubíjející.

Pro Tiedgena (Otto Sander) se vše změní příchodem Annegret (Angelica Domröse), kterou do domova odsunul její syn. Jednoho dne je pro obyvatele „Večernice“ uspořádán výlet malým letadlem. Tiedgen tuší svou poslední šanci a letadlo unese. Samozřejmě na jih a k moři, kde bude všem konečně teplo. Malé letadlo nemá dost benzinu, dojde ke komplikacím, ale vše se nakonec vtipně vyřeší.

Filmy Bernda Böhlicha jsou německými filmovými kritiky často charakterizovány jako „lehčí s hlubším ponorem“ a tak tomu je i v tomto případě. K tomu přistupují výtečné herecké výkony hlavních představitelů a převážně povedené dialogy, plné sarkasmu a nepatetického pohledu na stáří. Bis zum Horizont, dann links! Německo 2012. Režie: Bernd Böhlich. Hrají: Otto Sander, Angelica Domröse, Anna Maria Mühe a další. 92 minut.

autor: Eva Novak
Spustit audio