Kniha se šokujícím názvem v Německu otevírá téma soukromé péče

15. leden 2013

Soukromá péče o staré a nemocné – to je téma nové knihy s možná až šokujícím názvem – Mami, kdy konečně umřeš? Autorka Martina Rosenbergová tím chce zejména rozvířit diskusi o tématu, které v Německu doposud zůstávalo stranou.

Šokující název knihy si Martina Rosenbergová prosadila přes počáteční vehementní odpor nakladatelství. Fakta jsou šokující a tím je i titul odpovídající. Autorka vysvětluje: „V životě se dostáváme do situací, které si v době, kdy jsme zdraví, nedovedeme vůbec představit. Až když to zažijeme, víme, že smrt by byla mnohdy lepší. U mé matky to tak evidentně bylo. A proto tento titul knihy.“

Paní Rosenbergové je 48 let, je dcerou a matkou, pracující dcerou a matkou. Když její matka onemocněla demencí, nedala ji do pečovatelského domova a starala se o ni sama. Kromě toho, že zůstala dcerou, musela být nadále i matkou a manželkou a chodit do práce. Chtěla všem vyhovět a nic nezanedbat. Výsledkem bylo naprosté vyčerpání a onemocnění. To vše ji téměř zlomilo. Téměř. Postavila se opět na nohy a napsala o tom knihu. Nejvyšší čas, o tabu-tématu soukromé péče veřejně diskutovat a pomoci dalším, které tento „osud“ bohužel nemine.

Kniha Martiny Rosenbergové není polemikou ani nabídkou návrhů na zlepšení situace v oblasti soukromé péče o dementní pacienty. Je pouhým líčením holých faktů. Vyprávění o zoufalé situaci člověka, který chce pomoci, ale jeho síly na to nestačí. A paní Rosenbergová není sama. V Německu jsou každoročně registrovány statisíce obdobných případů.

Na začátku tohoto martýria stojí téměř vždy věta, kterou nemocní vysloví, ještě když mohou komunikovat: „V žádném případě nechci do domova.“ A děti a příbuzní nemají sílu a odvahu s nimi o tom diskutovat – pokud je ještě diskuze možná. Pak už zbývá jen starost a péče. Mnozí si nemohou profesionální pečovatele, kteří chodí domů, finančně dovolit a zde už začínají problémy. Příbuzní, kteří sami pečují o nemocné, dostávají pouze polovinu toho, co si vydělají odborné síly – i přes plné pojištění postižených. Jinými slovy: když odsunete nemocné rodiče do domova, musíte část nákladů dorovnávat – podle toho, jaký luxus toto zařízení nabízí. Když pečujete o rodiče doma sami, nemůžete dále pracovat a jste finančně, fyzicky i psychicky na dně – nemáte totiž a ani nemůžete mít chladný profesionální přístup – jedná se přece o vaše blízké.

Další otázka, která se nabízí: Proč se tedy staví tolik pečovatelských domovů, když do nich nikdo nechce? A proč stát nepečuje o své daňové poplatníky, kteří v daleko delší aktivní fázi svého života pilně platili daně a pojištění a teď jsou v pasivním, a zaslouženém posledním úseku života necháni napospas příbuzným a jejich svědomí a ochotě k sebeobětovaní?

První ohlasy na knihu Martiny Rosenbergové jasně dokazují: nejvyšší čas o tomto tématu veřejně mluvit a nazývat věci pravým jménem!

Martina Rosenberg: Mutter, wann stirbst du endlich? Wenn die Pflege der kranken Eltern zur Zerreißprobe wird. 2012. Verlag Blanvalet, 256 stran.

autor: Eva Novak
Spustit audio