Milosrdenství jako téma pro německou filmovou novinku

31. říjen 2012

Matthias Glasner, nekomerční německý režisér, nám předkládá filmovou lahůdku. Jeho nový film Gnade nás na dvě hodiny přenese na nejsevernější sever Evropy do polární noci a zbaví nás dechu nad extrémní krásou a majestátností přírody. Ale extrémnost situace, v které se ocitají protagonisti filmu, odsunuje krajinu na druhé místo.

Gnade – je německý výraz pro milosrdenství. Slovo, které se v soudobé němčině téměř nepoužívá, je archaické. Lze je také přeložit jako milost, ale v případě Glasnerova filmu, o který se s vámi chci podělit, je milosrdenství jednoznačně výstižnější.

Už v úvodních titulcích filmu se dozvídáme, že Niels, Maria a jejich třináctiletý syn Markus odjíždějí do Norska, aby zde začali nový život. Jejich manželství není zrovna harmonické a inženýr Niels přijímá nabídku na práci v továrně na zkapalňování plynu v Hammerfestu. Po titulcích poskočí film o devět měsíců, tak dlouho zde již rodina žije. Marie pracuje v místní nemocnici v hospicu. Je konec listopadu, polární noc a nezdá se, že by se v životě Nilese a jeho ženy něco podstatného – kromě krajiny a tmy venku – změnilo: Niels má opět – jako předtím v Německu – aféru s jednou kolegyní, Marie slouží dvojité směny. Jednou se na cestě domů z práce kochá pohledem z okna auta na polární záři, chvíli nedává pozor a něco nebo někoho srazí. V šoku od nehody ujede. Niels se na místo nehody jede podívat a nic a nikoho nenachází. Později se dozví z místního tisku, že byla přejeta a zabita 16letá dcera sousedů.

Marie s Nielsem se rozhodnou nejít na policii a pokouší se žít s touto vinou, která je paradoxně stmeluje a vlastně resuscituje jejich manželství. Marie, která je v nemocnici všem dávána za příklad, bojuje nepředstavitelný vnitřní boj: To jsem nebyla já, která ujela, to byl někdo jiný, říká Nielsovi. Oba nehodu tají před synem, který ale poslouchá, filmuje jejich rozhovory a o všem ví.

Příběh, zasazený do malého městečka na konci světa, kde každý zná každého a kde jsou na sebe lidé odkázáni víc než kdekoliv jinde. Zdá se, že snad všichni zpívají v místním sboru a organizují kulturní vystoupení v nemocnici. Z mého pohledu sympatičtí a stateční seveřané, zvyklí žít polovinu roku ve tmě, sněhu a větru a těšit se na jaro. O to je vina těžší.

Matthias Glasner si pro hlavní role vybral výtečné představitele – Jürgen Vogel v roli Nielse a Marie – Birgit Minichmayr – je německý herecký créme de la créme. Henry Stange v roli syna Markuse má před sebou jistě velkou hereckou budoucnost.

A jak je to s milosrdenstvím? To vám nebudu prozrazovat, ale vřele vám tento film, odehrávající se ve tmě a chladu, doporučuji. Jeho poslední sekvence jsou točené na jaře – pod modrým nebem a soudím podle oblečení – při minimálně 15 stupních Celsia!

Gnade. Německo 2012. Režie: Matthias Glasner. Hrají: Jürgen Vogel, Birgit Minichmayr, Bjørn Sundquist, Henry Stange, Ane Dahl Torp. 132 minut.

autor: Eva Novak
Spustit audio