Německá knižní cena pro Ursulu Krechel

15. říjen 2012

Ursula Krechel byla jedinou ženou na shortlistu. A byla také v novinářsko-literárních i v jiných kruzích, v kterých se o současné německy psané literatuře zapáleně diskutuje, nejméně nadějnou kandidátkou.

O to větší bylo překvapení, když Dr. Honnefelder, předseda Burzovního svazu německých knihkupců, otevřel v císařském sále frankfurtské radnice slavnostně vyhlížející desky a oznámil její jméno. 64letá autorka byla překvapena nejvíc ze všech. Až na pódiu zjistila, že nemá své poznámky a vrátila se pro ně do hlediště. Než z nich začala číst, poznamenala omluvně do sálu: „My jsme spisovatelé a ne řečníci,“ a posléze četla: „Práce na tomto románu pro mne osobně znamenala nápravu minulosti.. Některé oběti čekají dodnes. Nejde o finanční vyrovnání, ale o omluvu.“

O čem román jedná, si pozorný posluchač jistě už vydedukoval. Ursula Krechel se vypořádává s německou válečnou minulostí. Román Landgericht je příběh židovského soudce, který musel v roce 1933 utéct před nacisty z Berlína. Soudce Richard Kornitzer a jeho žena Claire svěřili o pár let později svého sedmiletého syna a tříletou dceru jednomu dětskému transportu. Kornitzer utekl na Kubu. Román začíná v roce 1948, v kterém se manželé po téměř deseti letech setkávají a hledají si byt v rozbombardované Mohuči. Následuje hledání práce a dětí – obojí korunované úspěchem. Kornitzerovy písemné žádosti o odškodnění německým státem končí kompromisem těsně před jeho smrtí o dvacet let později. V poválečném Německu, které se snaží co možná nejrychleji navázat na přednacistickou „normalitu“ nejsou žadatelé Kornitzerova typu vítáni.

Zdůvodnění poroty, v které byla letos také – kromě novinářů a literárních kritiků – i jedna majitelka berlínského knihkupectví znělo: „Řeč románu osciluje mezi vyprávěním, dokumentací, esejí a analýzou. Střídavě poeticky a lakonicky vykresluje Krechel precizně podobu dřívějšího Německa – počínaje rodinnou architekturou přes její formy až po rozpory v rodinné psychologii. Landgericht je dojemný, politicky akutní, půvabný a obdivuhodně rezervovaný moderní román.“

Tolik porota. Kritici autorce vyčítají „utrápenou hybridní formu, která neodpovídá ani vysoce zajímavým dokumentům“ – na základě kterých autorka román psala „ani čtenářským nárokům“ a také „byrokratický duktus“. Kontroverzní názor poroty a kritiky bezesporu zvýší počet prodaných publikací.

Landgericht je druhým románem držitelky letošní Německé knižní ceny. Vyšel letos v září v salcburském nakladatelství Jung und Jung.

Ursula Krechel: Landgericht. Jung und Jung Verlag, Salzburg, 480 stran.

autor: Eva Novak
Spustit audio