Royal Academy of Arts: Bronzy

31. říjen 2012

Londýnská Royal Academy of Arts připravila ojedinělou výstavu, která se zaměřuje na skulptury odlité do bronzu.

Představuje více než 150 exponátů z Evropy, Asie i Afriky. Jde o artefakty vytvořené v průběhu uplynulých několika tisíciletí.

Kurátoři profesor David Ekserdijan a Cecilia Treves neuspořádali výstavu chronologicky, ale rozdělili skulptury tématicky: Lidské postavy, Zvířata, Skupiny, Objekty, Reliéfy, Bohové, Hlavy a busty. Jeden z výstavních sálů se také věnuje technologii odlévání bronzu, můžeme se zde tak seznámit například s technikou ztraceného vosku či si ohmatat bronzovou kopii sošky Akrobata od Barthélemyho Prieura.

Koncepce výstavy tak umožňuje představit proti sobě díla, jejichž vznik dělí mnoho staletí. Například starořecká socha Tančícího satyra z 4. století před Kristem (dva metry vysokou sochu nalezl teprve roku 1998 rybář u pobřeží Sicílie) stojí nedaleko skulptury Davida Smithe z roku 1954 nazvané Portrét malíře. Rodinův Bronzový věk z roku 1877 je zase umístěn vedle čínské sošky z 15. století.

K unikátům výstavy patří Sluneční vozík ze 14. století před Kristem nalezený v Dánsku či Chiméra z Arezza, příklad etruského umění z roku 400 před Kristem.

Umění renesance představují práce např. od Ghibertiho, Donatella nebo Celliniho. Moderní umění od 19. století až po dnešek reprezentují díla Rodinova, Matissova, Picassova, Moorova, Brancusiho či Koonsova. Nechybějí tu ani objekty od dvou nejlepších sochařek 20. století – Barbary Hepworth a Louisy Bourgeois. Současnou sochařskou tvorbu zastupují na výstavě například skulptury Richarda Deacona či Tonyho Cragga.

02755136.jpeg

Výstava Bronzy potrvá v Royal Academy of Arts do 9. prosince 2012.

Royal Academy of ArtsBurlington HousePiccadillyLondon W1J 0BD

Royal Academy of Arts je otevřena denně od 10 do 18 hodin, v pátek až do 22 hodin.

Nejbližší stanice metra:Piccadilly Circus (Piccadilly a Bakerloo Line)Green Park (Jubilee, Piccadilly a Victoria Line)

Informace:www.royalacademy.org.uk

autor: jbe
Spustit audio