Rus je ten, který miluje břízy

23. květen 2012

Německý literární debut Ázerbájdžánky Olgy Grjasnovy ohromil německé kritiky.

Ještě než začneme knihou listovat, zaujme nás její název: Rus je ten, který miluje břízy. Když ji otevřeme, abychom se dozvěděli, proč Olga Grjasnova svůj první román tak – řekněme „předsudkovitě“ – nazvala, dočteme se to až na posledních stránkách a zjistíme, že titul románu je v tomto případě vlastně pouze efektní headline. O čem Olga Grjasnova píše a proč román přečteme jedním dechem, vám řeknu hned.

Příběh hrdinky Mášy Koganové má mnohé autorčiny autobiografické rysy: Máša se ve stejnou dobu jako Olga narodila v Baku v židovské intelektuální rodině, která se v 90. letech během brutálních nepokojů vystěhovala do Německa. První část příběhu se odehrává ve Frankfurtu. Máša mluví pěti jazyky a navštěvuje místní univerzitu. Žije s fotografem Eliasem, který je jediným Němcem v jejím bezprostředním okolí. Její přátelé jsou většinou migranti s komplikovanou minulostí a nejednoduchou přítomností. Mášiny milostné vztahy oscilují mezi muži a ženami a nezdá se, že by si v tomto bodě potřebovala udělat jasno. Není nikde doma – ani v této zemi, ani v tomto městě, a už vůbec ne ve frankfurtské nádražní čtvrti, kde bydlí.

V druhé polovině románu nečekaně umře její přítel. Máša truchlí, obviňuje se a přijímá místo překladatelky v Tel Alvivu. Tam se její psychický stav ještě zhoršuje. Na konci románu stojí kdesi na okraji pouště v telefonní budce, telefonuje s jedním přítelem a žádá ho, aby ji vysvobodil… Její život se stal věrnou podobou krajiny, v které se ocitla.

Rus je ten, který miluje břízy je románem o neexistujících hranicích, o ztraceném a znovu nenalezeném domově. Máša domov hledá, ale přestože mluví pěti jazyky a přechází plynně z jednoho do druhého, cítí se všude jako cizinka. A právě Mášino hledání, její rozpolcenost je to, co je na románu tak působivé. Její příběh nelze označit jako vývoj, je spíše regresí.

Co je na tomto románu ruské, ázerbájdžánské, německé nebo izraelské? Debut Olgy Grjasnové je stejně jako okolní svět multikulturní. Poselství románu: Každý se musí se svým osudem vypořádat sám – jedno v jaké zemi a v jakém jazyce, ale bez přátel je to téměř nemožné.

Rus je ten, která miluje břízy je pozoruhodným, z velké části autobiografickým debutem mladé autorky. Olga Grjasnova se narodila 1984 v Baku. V 90. letech odešla její rodina do Německa. Grjasnova navštěvovala v Lipsku Literární institut a absolvovala studijní pobyty v Polsku, Rusku a Izraeli. Nyní studuje v Berlíně obor Taneční vědy. V roce 2011 získala stipendium nadace Roberta Bosche, které jí – jak autorka zdůrazňuje – umožnilo napsat tento román.

Olga Grjasnowa: Der Russe ist einer, der Birken liebt. Carl Hanser Verlag München. 228 stran.

autor: Eva Novak
Spustit audio