Víra – druhý díl Seidlovy Rajské trilogie

30. březen 2013

V německých kinech se objevil druhý díl Rajské trilogie Ulricha Seidla – příběhů tří žen, které cosi hledají. Tentokrát je tématem Víra. V prvním filmu hledala Tereza lásku tam, kde se za ni platí. Ve Víře hledá její sestra Anna Maria štěstí ve fanatickém vzývání Ježíše.

Jako vždy, neváže Seidl představitele dialogy. Scénář je kostra příběhu, kterou herci i neherci vyplňují textem sami. Herečka Marie Hofstätter, která ztělesňuje Annu Marii, putovala s dřevěnou pannou Marií v náručí a s kameramanem za zády ode dveří ke dveřím a zkoušela své štěstí. Trvalo velmi dlouho, než měl režisér dostatek použitelného filmového materiálu. Byl prý velmi trpělivý.

Anna Maria, která hledá únik z materiálního světa ve světě spirituálním, se zdá být ve svém religiózním fanatismu šťastná. Pro diváka se na plátně odvíjejí místy šokující scény sebemrskání a plazení po kolenou bytem, vyzdobeným všemi myslitelnými náboženskými relikviemi. Tyto dočasné intimní chvilky s Ježíšem brutálně naruší návrat jejího manžela muslima. Žil nějakou dobu v Egyptě a nyní se rozhodl vrátit. Je nasnadě, že nemá pro křesťanský fanatismus své ženy pochopení. Mezi Annou Marií a jejím mužem, který je upoután na pojízdné křeslo, dochází nejprve k malým, později stupňujícím se bitvám o víru a lásku. Anna Marie je přesvědčena o tom, že Bůh ji v osobě jejího manžela pouze podrobuje zkoušce.

02858082.jpeg

Seidlovo mistrovství spočívá v odhalení jevů, ukrytých pod povrchem – to, co mnozí z nás tuší, ale nechtějí nebo nedovedou si ani připustit ani představit. V druhém dílu filmové trilogie jde o katolické struktury – konkrétně v Rakousku, ale obecně platné i v jiných zemích. Zjišťujeme, že žijeme v nábožensky rozpolcené společnosti – na jedné, liberálnější straně, stojí ti, kteří stále více nesouhlasí s antikvárními představami církve, na straně druhé fundamentalisté a tvrdí zastánci právě těchto doktrín.

Seidl bere své figury naprosto vážně. Jejich přemrštěné projevy líčí do absurdních detailů – s humorem, ale bez výsměchu. Pro Seidla neexistují žádné hranice. To, co ještě ukáže a co už ne, se řídí tím, zda je to pro dané téma relevantní, a ne tím, zda to divák stráví nebo ne. Diváci jsou dospělí, jak Seidl říká, a mohou tudíž sami rozhodnout, co si o tom myslí.

Víra je silný, působivý film, který s jistotou rozpoutá bouřlivé diskuze.

Paradies: Glaube. Francie/Rakousko/Německo 2012. Režie Ulrich Seidl. Hrají: Maria Hofstätter, Nabi Saleh, Natalya Baranova a další. 113 minut.

autor: Eva Novak
Spustit audio