Z Ruska

1. červenec 2013

Připravila Jana Klusáková.

Koncem června se na Rudém náměstí v Moskvě hrálo a zpívalo. Hrál Státní symfonický orchestr Jevgenije Světlanova s dirigentem Konstantinem Orbeljanem. Magnetem, zaručujícím mimořádný zájem diváků, byli dva operní pěvci: barytonista Dmitrij Chvorostovskij, zvaný Sibiřský expres (na hlavním náměstí ruské metropole už kdysi vystupoval) a hvězda první velikosti sopranistka Anna Nětrebko. Program začal několika áriemi z oper Giuseppe Verdiho (na počest dvoustého výročí narození tohoto italského skladatele) a pokračoval ukázkami z díla Giacoma Pucciniho a Gaetana Donizettiho. Očekávaným vrcholem koncertu byl duet Taťány a Oněgina z opery Petra Iljiče Čajkovského; Anna Nětrebko debutovala letos ve Vídeňské opeře právě rolí Taťány (po boku Dmitrije Chvorostovského). Koncert na Rudém náměstí přenášela ruská televize.

V parkovém muzeu Archangelskoje nedaleko Moskvy začal festival "Podmoskovnyje večera s Čajkovskim" (Večery u Moskvy s Čajkovským), pořádané v předvečer oslav 175. výročí narození Petra Iljiče Čajkovského. Akci zahájila hudebně literární kompozice Evžen Oněgin. Za pultem Státního symfonického orchestru "Nové Rusko" stál Jurij Bašmet, na scéně vystoupili herci Konstantin Chabenskij (průvodce dějem) a Janina Kolesničenko, dále zpěváci Sergej Romanovskij, Jelena Maksimovová, Angelina Nikitčenko a Oleg Cybulko, a sbor "Jaroslavija". Andrej Vorobjev, náměstek gubernátora Moskevské oblasti prohlásil, že festival v parkových muzeích, jimiž je ruská metropole obklopena se bude konat každoročně; od příštího roku za účasti zahraničních hostů. "Napřeme všechny síly, abychom se vyrovnali zahraničním festivalům, pořádaným na počest Wolfganga Amadea Mozarta, Franze Schuberta a dalších klasiků; i náš Čajkovskij je přece velikán," uzavřel Andrej Vorobjev.

V moskevském muzeu "Dělník a kolchoznice" byla otevřena první část expozice o účasti SSSR na významných mezinárodních výstavách. V pěti poschodích jsou zpřístupněny stovky návrhů, kreseb, skic a maket, jejichž autory jsou slavní architekti Vladimir Ščuko, Ivan Fomin, Mojsej Ginzburg a bratři Vesninové. Jsou zde i fotografie Alexandra Rodčenka a makety soch Georgije Motovilova a Jevgenije Vučetiče. Kurátorka výstavy Marina Lošak vysvětluje: "Chtěli jsme připomenout dějiny mohutné sovětské propagandistické mašinérie, včetně dobových impulzů a jedinečné tvorby některých sovětských umělců a architektů. Máme v expozici materiály evokující sovětskou účast na Mezinárodní výstavě dekorativního umění a uměleckého průmyslu v Paříži v roce 1925; následoval Kolín nad Rýnem 1928, New York (třicátá léta), Brusel 1958, Monteal 1967 a Osaka 1970."

autor: jak
Spustit audio