Výběr z denního tisku 4. března 2011

4. březen 2011

Deníky na svých kulturních stránkách informují o tom, že ministr kultury Jiří Besser odvolal pověřeného ředitele Státní opery Praha Radima Dolanského. Operu dočasně povede ředitel Národního divadla Ondřej Černý. „Úmysl spojit Státní operu a Národní divadlo trvá, i když se ministerstvo po silné kritice tohoto plánu snažilo vytvořit dojem, že dosud nic nerozhodlo a že naopak vše znovu podrobí analýze a spustí ekonomické a právní audity,“ píše Jana Machalická v Lidových novinách. Míní, že ministerstvo v „operní kauze“ rozhoduje autoritativně.

Hrad chce vystavit poklady Kremlu. Přijdou žaloby? To už je článek z titulní strany Mladé fronty Dnes. Na vystavení cenných památek a předmětů v listopadu se dohodli ruský a český prezident. Jenže Kreml požaduje záruky, že šperky, vzácné drahokamy či ikony, které dynastie Romanovců shromažďuje po staletí, dostane zase zpátky. O poklad by se totiž mohli přihlásit příbuzní carské rodiny a žádat jejich vydání. Ministr kultury říká, že garance není problém. Právníci to vidí jinak: o žádosti Romanovců o vydání unikátů by nerozhodovala ani vláda, ani Hrad, ale soudy, což by poklad v Česku mohlo na měsíce zablokovat.

O sedmém ročníku cyklu Hudba Pražského hradu informují Právo a Mladá fronta Dnes. Letos nabídne 22 koncertů, na kterých vystoupí světoznámí operní sólisté, špičkoví interpreti a významná hudební tělesa. Řadu koncertů zahájí příští neděli ve Španělském sále Štefan Margita.

Činohra Národního divadla v Brně dnes uvede v Redutě premiéru hry Hvězda stříbrného plátna, volně inspirované legendárním filmem Sunset Boulevard. Roli Normy Desmond, hvězdy němého filmu, která se touží vrátit na filmové plátno, ztělesní česká herečka Jitka Frantová, jež od konce 60. let žije a hraje v Římě. Rozhovor s herečkou najdete v Právu.

Téma Lidových novin se na straně dvě zabývá městskou architekturou. Radnice uvažují, že rozvoj měst svěří odborníkům, ale výsledky jsou rozpačité. Pěkná architektura je podle Lidových novin v Litomyšli, například se povedla rekonstrukce zámeckého pivovaru nebo krytého městského bazénu v areálu Černá hora. Naopak se nepovedla náhrada ze neobarokní Špačkův dům v pražské Klimentské ulici.

Lidové noviny mají téma architektury a urbanismu také na kulturní stránce, kde se věnují výstavě Čí je to město? v Karlín Studios. Impulsem pro ní byl vznik skupiny architektů a teoretiků Za novou Prahu, která adresovala pražskému primátorovi dopis vyzývající ke změněně zavedených praktik rozvoje města.

Název V pohybu nese výstava v Galerii výtvarného umění v Chebu o díle výtvarníka Jiřího Nováka, na kterou zve Právo. Peter Kováč podotýká, že jméno umělce sice nikomu nic neříká, ale i přes to jeho práce mnozí důvěrně znají. Stačí si připomenout plastické logo České televize nebo velkou fontánu na sídlišti Novodvorská v Praze. Novákova socha na elektrický pohon pro střechu bývalého Federálního shromáždění by se po opravě měla stát dominantou Národního muzea. Výstava je otevřena ještě měsíc a retrospektivu doprovází vydaná monografie.

V Museu Kampa vystavuje Adriena Šimotová. Recenzi expozice nazvané Menší ohlédnutí najdete v Hospodářských novinách. Jak připomíná Magdalena Čechlovská, malířka, která dala smysl i nejmenší záděře na povrchu papíru a svými usebranými monumentálními díly získala mezinárodní věhlas, letos oslaví 5a80té narozeniny. Na Kampě jsou například vystaveny Šimotové slavné perforované kresby z počátku 80. let a také vrstevnaté prořezávané práce na karbonovém papíře.

autor: mvo
Spustit audio