Asociace spisovatelů; nový film Osmy; Hobit jako povinnost

12. prosinec 2014

V Lidových novinách dnes vychází pod názvem Psát jen po večerech nestačí rozhovor Hedviky Petrželkové s předsedou nově založené Asociace spisovatelů a čerstvým držitelem ceny EU za literaturu Janem Němcem.

Asociace spisovatelů vznikla jako reakce na krizi stávající profesní organizace, Obce spisovatelů. Na otázku v čem přesně obec selhává Jan Němec odpovídá: „Obec spisovatelů nemá peníze, aby něco mohla dělat, ale co je horší, obávám se, že nemá ani představu, co by dělat mohla, kdyby je měla.“

Trojan jako bezděčný hrdina. Film roku. Nazvala svoji recenzi v Mladé frontě Dnes Mirka Spáčilová. V úvodu článku píše: „Jmenuje se Osmy, napsal ho Marek Epstein, režíroval Jiří Strach, a byť má v neděli premiéru ´jen´ na ČT1, hravě strčí do kapsy většinu letošní české produkce v kinech.“ Nejlepší podle Spáčilové na Osmách je, že nemluví v tezích, nemoralizují, nepolitizují, nesoudí. Nejenže se přesně drží žánru komedie, dokonce sled situací dne, kdy se vše rozpadá, zaměstnání, rodina i zpuchřelé trubky domovního odpadu, chytře vrší, propojuje a stupňuje až do tónu crazy.

Jan Šída v Právu píše o výstavě Mene mene tekel upharsin v Galerii Obecního domu v Opavě. Podle Šídy není zrovna běžné, aby se výstava věnovaná postmoderní vizualitě jmenovala podle citace ze Starého zákona. Název výstavy pochází z knihy Daniel a je považován za boží varování. To, že jednotliví tvůrci zpracovávají kontroverzní témata prostřednictvím lidských kostí, nahoty či apokalyptických odkazů, podle Šídy nesouvisí s prvoplánovou snahou šokovat, ale spíše se snahou návštěvníka expozice na chvíli zastavit a vnuknout mu myšlenky o smyslu toho kolem. Výstava v Opavě potrvá do 4. ledna 2015.

Jindřiška Bláhová v Hospodářských novinách kritizuje poslední díl filmové trilogie režiséra Petera Jacksona. Svou recenzi kritička nazvala Hobit jako povinnost. Režisér podle Bláhové bezesporu umí některé věci líp než jeho kolegové: úchvatné scenérie, propojit spektakulární výpravnost s intimním příběhem postav, epické bitevní scény. V závěru trilogie Hobit s podtitulem Bitva pěti armád z výjimečné palety prostředků prý zůstaly hlavně ony bitvy. Finále je divácky nejvstřícnější a nejatraktivnější, ale chybí mu skutečný moment úžasu. Jackson se podle kritičky loučí se Středozemí s pompou a rutinně zároveň.

Tomáš Seidl v Hospodářských novinách informuje o dnešním vystoupení britské skupiny Morcheeba, která vystoupí ve staronové sestavě v brněnském Bobycentru. Morcheeba se naposledy ohlásila loni v říjnu albem Head Up High. Seidl ovšem píše: Soudě podle dostupných seznamů odehraných skladeb na koncertech v posledních týdnech mnoho písní z poslední desky zřejmě nezazní. Setlisty spíše signalizují až nečekaně hluboký návrat k downtempovým kořenům.

autor: Adam Rut
Spustit audio