Až moc odlehčený Shakespeare; profesor Lionell Puppi, znalec benátského umění, připravuje pro pražský hrad výstavu Tizianových děl

15. duben 2014

Do Divadla v Dlouhé vede svou recenzí Martin Švejda v Lidových novinách. Hodnotí Shakespearovo Mnoho povyku pro nic a už v titulku naznačuje nejistotu: Až moc odlehčený Shakespeare.

Kritik píše, že si není jistý, že režisérka Hana Burešová nabídla ze shakespearovy hry to, co je pro ni podstatné. Burešová prý volí spíše cestu rozehrávání komediálně vděčných situací a komického nadsazování i shazování některých partií, které by si ani nezasloužily být dehonestované. Píše Martin Švejda.

Táž strana Lidových novin otiskuje rozhovor s ředitelem Rakouského divadelního muzea. Thomas Trabitsch jednak představuje probíhající výstavu, jednak mluví i o další činnosti muzea.

Muzeum Kampa vystavuje prosvětlené obrazy Josefa Šímy. V souhrnné kolekci je většina obrazů vystavena poprvé. O to je podle Jana Gabriela Šímova retrospektiva působivější.

Právo přináší rozhovor s profesorem Lionellem Puppim, znalcem benátského umění, který připravuje pro pražský hrad výstavu Tizianových děl. Mimo jiné v rozhovoru osvětluje, kdo byl modelkou pro malířovy slavné obrazy a také proč bylo nutné zahájení výstavy odložit.

Právo zároveň přizvalo k rozhovoru ministra kultury Daniela Hermana (z KDU-ČSL), mluv o rozporech v koalici a o podfinancování kultury. Ocituji část z rozhovoru:

„Legislativní cestu ke změně zákona o vyrovnání státu s církvemi nevidím. Jedinou cestou je dohoda.“ Ministr se také vyjadřuje k situaci v Národní galerii. K dopisu od bývalých ředitelů říká: „Očekával bych konstruktivnější řešení problému, kdyby tady nějaký byl. Tento způsob nátlakové komunikace považuji za obtížně přijatelný.“

Katarína Straková ještě pro Právo připravila rozhovor s členy britské kapely Kosheen, která byla nedávno na českém turné a vrátí se do České republiky 15. května.

Redaktorka Mladé fronty Dnes Klára Kubíčková je nadšena z vydání knihy povídek Hovězí kostky. Laureát Magnesie Litery Emil Hakl si i svou následující knihou říká prý minimálně o nominaci.

Mirka Spáčilová pak ve své recenzi udílí filmu 3 dny na zabití 45 %. Už z titulku lze vytušit, že kritička nebyla nadšená: „Kevin Costner má 3 dny na zabití. Zbytečně moc“.

autor: Hana Baroňová
Spustit audio