Cena za sestřih Columba; Věc Makropulos pozorně naslouchá Janáčkovi; Příhody lišky Bystroušky hudbě ubližují

24. listopad 2014

Hospodářské noviny informují, že Cenu Jindřicha Chalupeckého získal Roman Štětina, konceptuální umělec pracující se zvukem a filmem. Pro výstavu Finále 2014 sestříhal všech 69 dílů detektivního seriálu Columbo v nový celovečerní snímek Ztracený případ, který je možné vidět zdarma každou neděli do 4. ledna v kině Ponrepo.

V Právu najdete recenze Radmily Hrdinové na operní inscenace, které se premiérově odehrály v rámci 4. ročníku Mezinárodního festivalu Janáček Brno. První je Věc Makropulos v režii Davida Radoka Národního divadla Brno a druhá Příhody lišky Bystroušky v režii Davida Kříže studentů JAMU.

Hrdinová píše, že Radokova inscenace nevnucuje Janáčkovi nic převratně nového, jen pozorně naslouchá jeho hudbě a Janáčkovu i Čapkovu poselství o relativitě hodnot ve světle nesmrtelnosti. Hrdinová dává inscenaci 90 procent.

Příhody lišky Bystroušky studentů Hudební fakulty JAMU podle Hrdinové věrně ilustruje léta pomýlený názor, že Bystrouška je operou pro děti s pár vážnými scénami. A tak se pastelkami a hereckou posunčinou vybarvuje roztomilá zvířátkovská show. Na studenty JAMU je to esteticky i filozoficky povážlivé nepochopení Janáčka a o tom, co zní z orchestru, je lépe pomlčet, natolik to hudbě ubližuje. Inscenace získává od Hrdinové 40 procent.

V Lidových novinách najdete rozhovor s francouzským režisérem Benoitem Jacquotem, který byl hostem letošního Festivalu francouzského filmu. Přehlídku otevírala jeho Tři srdce, snímek o muži, který se postupně a nevědomky zamiluje do dvou sester. Režisér v rozhovoru říká: „Vždycky jsem chtěl točit filmy o ženách, které muže vůbec ke své existenci nepotřebují. A pokud jde o muže, tak je to úplně obráceně, ten musí být vždy ženami obklopený.“

Lidové noviny také otiskly recenzi Filipa Šenka na výstavu s názvem Jiří Sozanský: 1984 – Rok Orwella, kterou můžete navštívit ve Veletržním paláci v Praze do 8. února. Podle Šenka je nejdůležitější na výstavě to, že neustále vybízí k zaujetí morálního stanoviska, neuhýbání před vlastní existencí a odpovědností za sebe.

V Mladé frontě Dnes si můžete přečíst, jak hodnotí Ondřej Bezr knihu Fenomén Karel Kryl, kterou vydalo nakladatelství Českého rozhlasu Radioservis. Kniha zachycuje formou rozhovorů a esejů klíčové momenty života slavného písničkáře. Bezr píše, že téměř všemi rozhovory se táhne několik neuralgických bodů Krylova života, na které zpovídaní nemají vždy shodné názory, například slavné společné vystoupení Karla Gotta a Kryla v listopadových dnech 1989 na Václavském náměstí.

autor: Hana Baroňová
Spustit audio