Denemarková píše o zlých mužích; nové Šumné stopy představí Jižní Ameriku

23. říjen 2014

Literární a kulturní příloha Práva nazvaná Salon otiskuje obsáhlý rozhovor s Radkou Denemarkovou. Spisovatelka vydává nový kvazi detektivní román Příspěvek k dějinám radosti. V rozhovoru například vysvětluje, proč se znovu vyrovnává se „zlými muži“.

„Je to typ člověka, na který neustále narážím. Chytří lidé, kterým ale chybí emocionální inteligence a sociální soucítění; jsou schopní vtipné komunikace a snadno manipulují ostatními, jdou rychle nahoru. Přetrvává v nich mentalita bohatého bílého muže, který ví všechno líp.“

Salon ještě přináší reportáž z Frankfurtského knižního veletrhu, rozhovor s ruským historikem Andrejem Zubovem nebo třeba báseň Hanba Vladimíra Holana.

Kulturní strana Práva pak přináší zprávy z galerií. Pražská Galerie Švestka končí, naopak Kodl expanduje.

Jan Šída v Právu recenzuje výstavu Rozpravy s geometrií v Letohrádku Hvězda v Praze. Je připravená z děl Stanislava Kolíbala, Petra Písaříka, Stanislava Diviše a Karla Štědrého. „Vizuální touha po uměleckém uchopení neviditelné krásy čiší ze všech generačních výpovědí tvůrců. Křiklavé barvy a linie geometrických obrazců působí sice na první pohled odtažitě, ale to je jen první dojem,“ píše kritik.

Krátkou zprávou informuje Právo o tom, kdo získá dnes večer státní ceny. Cenu ministerstva kultury za výtvarné umění dostane mimo jiné zmiňovaný Stanislav Kolíbal.

O Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů, který dnes začíná v Jihlavě, se dočteme ve dvou sledovaných denících. Mladá fronta Dnes publikuje seznam očekávaných hostů, Lidové noviny se soustředí na celovečerní dokument Danielův svět, který bude mít v Jihlavě premiéru.

Kulturní rubrika Lidových novin dále přináší rozhovor s Radovanem Lipusem o nových dílech cyklu Šumné stopy. Vysílají se každý pátek na ČT Art a tvůrci nám v nich představují Jižní Ameriku.

Lidové noviny také přinášejí recenzi divadelního nastudování textu Ladislava Mňačka Jak chutná moc. Hru uvedli v brněnské Redutě a podle Luboše Marečka divadelní tvar nedosáhl kvalit scénáře.

Filharmonie Brno bude hrát Šostakovičovu hudbu k němému ruskému filmu Nový Babylon. O představení píší Hospodářské noviny.

V tomtéž listě se také dočteme o výstavě v Ateliéru Josefa Sudka. Polská fotografka Anna Orlowska se rozhodla prostudovat možnosti fotografování neviditelného.

autor: Martin Luhan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.