Dění v ND; Moje kniha Vinnetou; Bob Dylan; filmy a Febiofest

3. únor 2015

Hlavním tématem kulturní rubriky Lidových novin je dnes dění v činohře Národního divadla. Jana Machalická pozvala k rozhovoru nastupujícího šéfa Daniela Špinara a mluvila s ním o probíhajících změnách v souboru.

„Myslím si, že se v Národním dost rozvolnila herecká morálka. Občas musíte herce prosit, aby něco hrál. (...) Nebudu pokračovat stylem, že někteří herci v souboru zůstanou takzvaně ulití, budou brát plat a nikdo je nebude obsazovat,“ říká Daniel Špinar, který také plánuje soubor posilovat. Chystá se nabrat asi deset nových herců. Zmínil například Terezu Vilišovou, Pavlínu Štorkovou a Patrika Děrgela.

Jana Machalická napsala pro tutéž stránku Lidových novin sloupek nadepsaný Každý si přihřívá svoji polívčičku. Věnuje se v něm ambicím Jana Hrušínského a jeho dopisu o domnělém přesouvání bust v Národním divadle.

V listě se dočteme také o knize naší nejvýznamnější streetartové umělkyně Toy_Box: Moje kniha Vinnetou. Podle Radka Wohlmutha kreslí Toy_Box komiksy, které mají často dokumentární a sociálně-existenciální náboj. Její první ucelená komiksová knížka je poctou lidem, kteří se snaží vzepřít systému i osudu.

Dylan uštědřil políček posměváčkům, na sinatrovském albu doopravdy zpívá, tak zní titulek z Mladé fronty Dnes. Jak píše Ondřej Bezr, Bob Dylan vydává 36. album. Je nazvané Shadows in the Night a obsahuje jen převzaté písně. Kritik ohodnotil desku 90 %.

Do českých kin vstupuje film Tři srdce. Francouzské melodrama s milostným trojúhelníkem v středu hodnotí v Mladé frontě Dnes Mirka Spáčilová 40 %.

Česká kina hrají také snímek Sils Maria, o které m píše kulturní rubrika Hospodářských novin.

Klavírista a básník Jakub Zahradník poskytl rozhovor Právu. Představuje svou novou desku Je jen jedna hudba a třeba také vysvětluje, jak se dostal od šansonu k vážné hudbě.

Na dvě stě titulních stránek magazínu Charlie Hebdo vystavuje Centrum současného umění DOX. O expozici se dočteme v Právu.

A ve všech sledovaných denících se píše o letošním ročníku Febiofestu. Hlavní hvězdou by měla být Kim Novaková.

autor: Martin Luhan
Spustit audio