Dvořákův Alfred; 140 let od narození Karla Hlaváčka; Kolář; Johanus; Williams; Váchal

19. září 2014

Dvořákův Alfred je událostí festivalu, píše myšleno festival Dvořákova Praha. Titulek přináší Právo a v článku doplňuje, že zaujali zejména barytonista Felix Rumpf jako Alfred, tenorista Ferdinand von Bothmer jako Harald a sopranistka Petra Froese jako Alvina.

V Lidových novinách píše o premiérovém koncertním provedení opery také Helena Havlíková, která uvedla, že projekt splňuje vysoká mezinárodní kritéria.

Nedávno uplynulo 140 let od narození Karla Hlaváčka. Petr Lachmann pro Lidové noviny shrnul jeho životopis a okomentoval také básnické dílo. „Hlaváček je autorem veršů zneklidňujících svou významovou zastřeností či vybízejících opakovaně prožívat jejich melodičnost.“

Jiří Peňás připravil pro Lidové noviny rozhovor s Jiřím Machalickým, kurátorem výstavy Jiřího Koláře, která probíhá v Museu Kampa. V rozhovoru se například dočteme, kdy se z básníka Koláře stal výtvarník Kolář. „Kolář se nijak netajil tím, že neumí ani malovat ani kreslit a že se to nikdy neučil... Svoje metody objevil přes psanou poezii, jejíž principy, především princip deníku, uplatnil ve výtvarné práci... K tomu skutečnému přelomu dochází na konci 50. let, kdy Kolář začíná vytvářet vizuální, on sám tomu říká evidentní poezii.“ Tolik v rozhovoru Jíří Machalický v Lidových novinách.

Prý skvělou výstavu představuje v Právu Peter Kováč. Píše o expozici dřevěných objektů Petra Johanuse. Z jeho asambláží dýchá pokora k řezbářské tradici a rukodělné práci. Podle kritika vyznává autor humor stejné krevní skupiny, jakou měli a mají Miroslav Horníček a Zdeněk Svěrák.

V pražské O2 Areně vystoupil Američan Pharell Williams. O jeho koncertu píše Jaroslav Špulák v Právu. A konstatuje, že přestože Williams je výrazný skladatel současné popové scény a dobrý producent, zpěvák je mizerný. Mladá fronta Dnes s Williamsem připravila rozhovor, ve kterém mimo jiné říká: „Jediné, na čem v hudbě záleží, jsou pocity.“

Hospodářské noviny otiskují článek věnovaný Josefu Váchalovi s titulkem Mystik anarchista. Pražský Dům u kamenného zvonu totiž hostí jeho výstavu nazvanou Magie hledání. „Váchal vnímal hmotný svět jako arénu soupeřících protikladů, mezi kterými nikdy nemůže dojít ke smíření,“ uvedla mimo jiné v komentovaném rozhovoru kurátorka Marie Rakušanová.

autor: Martin Luhan
Spustit audio