Filmový Hobit; Petr Nikl v GHMP; Knižní rozhovor s Martinem C. Putnou; Snímek Sebemilenec

13. prosinec 2013

Právo a Lidové noviny píší o druhém dílu filmové trilogie Hobit podle knihy J. R. R. Tolkiena. Hobit: Šmakova dračí poušť má podle Ondřeje Štindla, ten píše pro Lidové noviny, spád.

Tři hodiny uplynou rychleji než v případě první části trilogie. Potřeby té části publika, jež v kině hledá především velkolepé a nevídané, by mohly být uspokojeny. Kritik srhnuje: „Na jedné straně čiročiré zlo, proti němu bytosti také dobré, ale i chamtivé a vůbec rozporné. Přiznávám: fandím jim.“

Věra Míšková v Právu uvádí své hodnocení Šmakovy dračí pouště titulkem „Prostřední díly to mají vždycky těžké“. Zmiňuje zbytečné natahování ve scénách, kdy drak Šmak rozmlouvá s hobitem Bilbem Pytlíkem. A také údajně nadbytečnou postavu bojovné elfky, o jejíž existenci neměl pan Tolkien tušení.

Vtipu a nadhledu oproti předchozím příběhům ze Středozemě v režii Petera Jacksona ubylo, ovšem jinak je Šmakova dračí poušť nádherně natočený film, ve kterém akce střídá akci. Věra Míšková udílí druhé části Hobita 70%. Třetí část trilogie přijde do kin za rok.

Lidové noviny na stránce Výtvarný pátek upozorňují na výstavu Petra Nikla. Jeho dosud největší obrazovou výstavu otevřela Galerie hl. m. Prahy v prostorách Městské knihovny. Podle Jiřího Peňáse sestupuje výtvarník do hlubin svého nitra, více o výstavě si povíme po osmé hodině.

Kulturní rubrika Hospodářských novin je dnes věnována knižnímu rozhovoru Martina Bedřicha s Martinem C. Putnou. Aleš Palán v článku soudí, že strukturalizace dialogu dvou literárních vědců je v tomto případě na škodu. Nese s sebou nutnost utínat proud řeči, už aby mohli obrátit list a započít nové téma. Rozhovoru s tak originálním myslitelem jako je Martin C. Putna, by slušela větší volnost. Jedno z hlavních témat knihy (a zároveň motto, které by mohlo být Putnovým osobním manifestem) je obsaženo už v názvu – Vždycky v menšině.

Mirka Spáčilová v Mladé frontě Dnes hodnotí poslední ze tří filmů podle děl zavražděné spisovatelky Simony Monyové. Je nazvaný Sebemilenec a Česká televize ho vysílá v neděli. Spáčilová píše, že z trilogie se tento díl vydařil nejlépe, zejména proto, že v něm předvádí silné sólo Simona Stašová.

autor: Martin Luhan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.