Haasovo kvarteto má Oscara klasiky; Yveta Synek Graff, zásadní osoba pro českou operu

29. srpen 2014

Haasovo kvarteto dostane další Gramophone Award, zjistila Mladá fronta Dnes. Ceny, které vyhlašuje britský časopis, jsou ve světě vážné hudby známé jako Oscar klasiky. Soubor cenu získá v kategorii Komorní hudba za nahrávku Smyčcového kvintetu C dur Franze Schuberta.

„Je to pro nás velká čest. Je skvělé, že naše interpretace Schuberta zaujala světové odborníky ve velké záplavě nových nahrávek,“ říká člen kvarteta, cellista Peter Jarůšek.

Pro cenu, které se letos udělují 17. září, si do Británie ale Haasovo kvarteto nepojede. Další den ho čeká koncert v Ostravě, a ocenění proto převezme zástupce vydavatelské firmy. Haasovo kvarteto získá prestižní cenu už potřetí.

Lidové noviny píšou o zítřejším koncertu pod širým nebem na zámku v Litni, který je poctou významné české pěvkyni Jarmile Novotné. V této souvislosti se rubrika Kolem dokola zaměřila na Yvetu Synek Graff.

Nesplnila otcův sen, aby se stala novou Emmou Destinovou, přesto však díru do světa udělala a pro českou operu byla zásadní osobou. Nejprve překládala česká libreta pro uvedení na světových scénách. Pak ale prosadila, že se díla budou zpívat v originále.

„Každý, kdo měl zpívat česky, prošel její přípravou. Je autorkou transliterace, která cizincům umožňuje čtení českého textu, pěvce světového renomé naučila významům každého slova, spolupracovala s věhlasnými dirigenty,“ vypočítává v Lidových novinách redaktorka Marta Švagrová.

Právo se vrací ke středečnímu koncertu Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK v pražské Valdštejnské zahradě. Podle deníku byl prolog 80. jubilejní sezóny tělesa návratem k tradici. Orchestr zahrál filmovou hudbu. Počasí přálo a nálada na pódiu i mezi diváky prý byla výborná.

„Přes velký úspěch akce však nelze nevidět, že obrovská návštěva jako následek volného vstupu trochu překvapila i organizátory. Takže vše nefungovalo tak, jak by mělo. Brzy došly programy a vzadu neslyšeli diváci až tak dobře,“ hodnotí koncert Právo.

Velký prostor věnují Hospodářské noviny spisovateli Milanu Kunderovi. Na Slovensku málem vyšel jeho poslední román Slavnost bezvýznamnosti, ale autor zrušil smlouvu. Nakladatelství tvrdí, že přesné důvody Kundera nesdělil. Slavnost bezvýznamnosti měla být vůbec první slovensky vydanou Kunderovou knihou.

„Představa, že by se Kunderovo ,francouzské románové kvarteto‘ Pomalost, Totožnost, Nevědomost a Slavnost bezvýznamnosti v dohledné době objevilo v českém překladu, je nepravděpodobná. Možnost přečíst si ,nového Kunderu‘ alespoň v jazyce češtině nejbližším tak pro Čechy padla,“ dodává redaktor Ivan Hartman.

V příloze Pátek Lidových novin najdete rozhovor s hudebním kritikem, spisovatelem a novinářem Jiřím Černým. Je ale také velký sportovec a sportovní reportér, milovník historie a dobrých vztahů. A k tomu všemu mu slouží geniální paměť.

„Lidem by se lépe žilo, kdyby si dokázali odpouštět a kdyby si tak nezakládali na tom, že já jsem já a nikdo s tím nehne,“ říká Jiří Černý.

Magazín Hospodářských novin Víkend přináší pět exkluzivních povídek o konci prázdnin od autorů, jako jsou Ondřej Neff nebo Petra Soukupová.

autor: mvo
Spustit audio