Měsíc fotografie; Sils Maria a Festival francouzského filmu; Světlana Aleksijevičová hostem Pražského fesivalu spisovatelů

27. listopad 2014

V historickém centru Bratislavy právě probíhají vánoční trhy, ale jak se dočteme v Lidových novinách, i něco navíc: mezinárodní festival Měsíc fotografie. Letošní 24. ročník přehlídky zaměřené na autory střední Evropy nabízí 31 výstav, například znovuobjeveného Rudolfa Koppitze nebo snímky z každodenního středoevropského života před rokem 1989. Festival končí o víkendu.

V Lidových novinách recenzuje Jana Machalická snímek Sils Maria s Juliette Binochetovou a Kirsten Stewartovou v hlavních rolích. Existenciálně laděný snímek byl uveden na Festivalu francouzského filmu a do českých kin přijde v lednu. Věnuje se herecké profesi, ve které je zvlášť těžké vyrovnat se se stárnutím a s vnějšími tlaky včetně médií a konkurence mladších kolegyň.

Zprávu z Festivalu francouzského filmu přináší také Právo. Otiskuje totiž rozhovor s francouzskou herečkou a režisérkou Audrey Dana. Na festivalu představila v premiéře svou komedii Sex v Paříži, ve které jedenáct hrdinek prožívá prvních osmadvacet jarních dní ve městě lásky.

Další dva rozhovory publikuje Právo v příloze Salon. Běloruská spisovatelka Světlana Aleksijevičová, letošní kandidátka na Nobelovu cenu, byla hostem pražského Fesivalu spisovatelů. Ve svém díle formou rozhovorů neideologicky mapuje zkušenost obyvatel ruskojazyčného prostoru. Mimo jiné říká už v titulku rozhovoru: „Kus Putina je v každém z nás.“

Režisér Petr Václav v téže příloze Práva mluví o svém právě natáčeném filmu Nikdy nejsme sami. Skrze intimní příběhy jednotlivců se snaží ukazovat současný stav společnosti, ducha dnešní doby. Václav se vyjadřuje i ke svému předchozímu filmu Cesta ven, který se promítal v Cannes.

„Osobně mě takzvaná romská tematika nezajímá. Zajímá mě, co to je narodit se jako Rom. Vyrůstat a žít jako Rom. Zajímá mě sledovat, jak se s touto formou prokletí, hendikepu, s rasismem i vlastní determinací potýkají konkrétní lidé. Vycházím z existenciální látky, která se mi pod rukama stává sociální a politickou,“ říká Petr Václav.

Právo pro svou kulturní stranu ještě vyzpovídalo Janu Kirschner. V rozhovoru představuje své nové album Moruša čierna.

Právo a Hospodářské noviny připomínají v úterý zemřelého Petra Hapku, v Mladé frontě Dnes na skladatele a zpěváka vzpomíná Hana Hegerová.

A Mladá fronta Dnes přináší ještě recenzi dokumentu Je nám spolu dobře o české rodině, která se přestěhovala do Číny, kde rozvíjí dávnou družbu. Stručnými anoncemi jsou pak v listě představeny plánované víkendové divadelní události. Premiéry Divadla pod Palmovkou v Rock café, Činoherního studia Bouře ve Švandově divadle, v Divadle v Řeznické a také vystoupení Moscow City Ballet v Kongresovém centru v Praze.

autor: Martin Luhan
Spustit audio