Obrazy z Čapkovy vily jdou do dražby; v Domě U Zlatého prstenu vystavují ženy; Generálka s Jiřinou Bohdalovou se vrátila na jeviště

21. listopad 2014

Dva deníky informují o nedělní aukci v budově Mánesa v Praze. Návštěvníky podle Lidových novin čeká hned několik představení. To první představují obrazy a kresby ze sbírky Karla Čapka a Olgy Scheinpflugové. Z této kolekce zaujme Špálův obraz Harlekýn a kolombína.

Tento obraz visel na zdi v místnosti, ve které se pravidelně scházeli umělci a intelektuálové s prezidentem Tomášem Garykem Masarykem. Jak dodává Právo, vyvolávací cena Špálova díla je 1,5 miliónu korun.

Lidové noviny doplňují, že za pozornost stojí také pozdější pastel Josefa Čapka s umělcovým typickým námětem nazvaný Děti mezi stromy. Půvabná je i kresba tužkou a akvarelem Sněhulák před hostincem od Josefa Lady.

České výtvarnice vědou dívčí válku, někdy v sukni, někdy v kalhotách - to je titulek z kulturní strany Hospodářských novin. Článek informuje o výstavě Někdy v sukni/Umění 90. let v Domě U Zlatého prstenu v Praze. Katalog, který k výstavě vychází, sestavily také ženy. Expozice ve třech podlažích představuje díla čtrnácti českých výtvarnic a vývoj umění od listopadové revoluce po konec tisíciletí.

„V Domě U Zlatého prstenu tak lze vidět ´anatomické´ fotografie Veroniky Bromové vedle ironických videí Aleny Kotzmannové nebo záznam akce Kateřiny Šedé nazvané Házení hrachu na zeď,“ popisuje redaktor Pavel Vokatý v Hospodářských novinách.

Po třiceti letech se vrací Generálka v titulní roli s Jiřinou Bohdalovou, píše Mladá fronta Dnes. Populární kus scénáristy Jiřího Hubače včera poprvé uvedlo Divadlo Na Jezerce. Hru nastudoval režisér Radek Balaš.

Známý příběh o stárnoucím nevrlém Napoleonovi, který trpí ve vyhnanství na ostrově Svatá Helena, prý nikterak výrazně ne-inovoval a spíše vzdal hold původní inscenaci. Napoleona hraje Radek Holub.

„Obsazení televizní Generálky Jeho Veličenstva se může chlubit velkými jmény, s Vlachem, Frejem či Preissem se zbytek herců srovnat nemůže, při rozsahu jejich rolí k tomu vlastně ani šanci nedostávají. Trochu invence by neškodilo jen v momentech příchodů a odchodů anglických poručníků, jejich opakující se mašírování podél pravé strany hlediště zavání nechtěnou ochotničinou,“ míní redaktor Tomáš Šťástka. Deník dal hře 80%.

Lidové noviny zjistily, že právě vzniká film o Karlu Krylovi. Natáčí ho polská režisérka Krystyna Krauzerová. Už má za sebou snímky o havlovsko-polsko-disidenstkých vztazích Náš Vašek - moc bezmocných a film Návrat Agniezsky H. o pražských letech režisérky filmu o Palachovi Hollandové. Dovršením česko-polské trilogie má být film nazvaný Bratříček Karel - kde domov můj.

V Pátku Lidových novin si přečtěte rozhovor se šéfdirigentem České filharmonie Jiřím Bělohlávkem o americkém turné, nervech před koncertem a o tom, jaké to je být na vrcholu kariéry.

V Mladé frontě Dnes najdete mimořádnou přílohu Dotkněte se hudby. Najdete v ní podrobnosti o mezinárodním hudebním festivalu České doteky hudby.

Ve Víkendu Hospodářských novin je rozhovor s Pavlem Šťastným, autorem známého loga Občanského fóra.

autor: mvo
Spustit audio