Piotr Bezcala v Praze; retrospektiva Káji Saudka; kniha Thomase Engera v češtině

22. duben 2014

Právo otiskuje na svých kulturních stranách dva rozhovory. Polský tenorista Piotr Beczala se představí dnes ve Smetanově síni Obecního domu v Praze. Jeho evropské turné se váže k sólovému albu Heart's Delight s operetními áriemi od Richarda Taubera.

Vladimír Říha se ho ptal například na to, jak začala jeho pěvecká kariéra nebo jestli vystupuje v Praze poprvé. Pěvec v rámci koncertu provede i Prince z Rusalky a Jeníka z Prodané nevěsty.

V druhém rozhovoru mluví písničkář Xindl X o svém novém albu Čecháček Made. Vysvětluje, kdo je z jeho pohledu Čecháčkem. Je to Čech s mindráčkem, který rád stojí v pozadí, rád se zlobí, poukazuje na to, že to dříve bylo lepší.

Za druhý typ Čecháčka považuje Xindl X toho vyčůraného, který se pokouší hledat skulinky v systémech a vymýšlí, jak na tom vydělat tak, aby to bylo dobré pro něho, ne pro ostatní. Dále Xindl X vysvětluje své texty o nacionalismu a rozdíly ve vystupování s kapelou a sólo.

Kurátoři Ivo Binder a Libor Gronský připravili v Muzeu umění Olomouc retrospektivní přehlídku komiksového kreslíře Káji Saudka. V článku Jana Šídy publikovaném v Právu si výstava vysloužila 95%. Výtvarníkův talent roztahuje svá křídla doširoka, od prvních dětských kresbiček až k vycizelovaným filmovým plakátům, komiksovým seriálům, obalům desek, erotickým motivům nebo k návrhům na design automobilů. A podle kritika návštěvník ani neví, kam má dřív stočit oči, aby mu na výstavě nic neuniklo.

Norský spisovatel Thomas Enger vydává v češtině knihu Instinkt dravce, zítra ji bude v Praze podepisovat. Informuje o tom Mladá fronta Dnes a při této příležitosti přizvala autora k rozhovoru. Mluví o autobiografických rysech svého hrdiny, ale také o úspěchu severské krimiliteratury. Například říká: „Skandinávie má úžasnou přírodu, prosperuje, přesto tu existuje zlo. To je výchozí bod severské krimi.“

Lidové noviny píší o výstavě Jiřího Kovandy v Galerii hlavního města Prahy. Jak konstatuje Filip Šenk, Kovandova domácí sláva dlouho zaostávala za zahraničím. Dnes už to neplatí, jeho díla se objevují v souborných výstavách, velká přehlídka jeho díla skončila nedávno v Brně a další, nazvaná Proti zbytku světa, konečně probíhá v Praze. Jádro expozice tvoří dokumentace performancí, které jsou doprovázeny levnými, nekvalitními tisky mezinárodních umělců a jejich děl, která jsou dobově a obsahově spřízněná.

Gabriel García Márquez zemřel ve čtvrtek. O jeho díle a životě píše v Hospodářských novinách Anežka Charvátová. Mimo jiné se v podtitulku dočteme, že mistrovský vypravěč neskrýval machismus ani obdiv k moci. Překladatelka také uvádí, že Márquezův nejslavnější román Sto roků samoty vyšel v češtině už osmkrát a navíc také jako audiokniha. O cédéčko s románem budeme soutěžit v Mozaice před osmou hodinou.

autor: Martin Luhan
Spustit audio