Rozhovor s Jiřím Pecharem; Lily-O, album úprav islandských lidových písní; MY2; výstava Jana Ságla

20. listopad 2014

Titulkem Být sám sebou není jednoduché uvozují Lidové noviny obsáhlý rozhovor s laureátem Státní ceny za překlad Jiřím Pecharem. Přeložil více než padesát titulů především z francouzsštiny a němčiny. Ve vlastních textech se pak věnuje fenomenologii a problematice identity.

V rozhovoru mluví o svém zájmu o filosofii a psychoanalýzu, ale také přibližuje postavení překladatelů za totality: „V době, kdy přišly prověrky, nebyl jsem v jediné organizaci, která by se o mě mohla starat. Tím jsem veškerým prověrkám unikl. A kupodivu mě nechávali na pokoji, i když jsem dával knížky do samizdatu,“ říká Jiří Pechar.

Americký písničkář Sam Amidon natočil na Islandu desku úprav lidových písní. O albu Lily-O píše v Lidových novinách Tomáš S. Polívka. Posluchači nemají čekat žádný popovou líbivostí nakažený „folkloreček“. Elektrická, přitom zvukově decentní instrumentace vůbec neubírá repertoáru na ryzosti, i když tradiční linii drží vlastně jen Amidonův zemitý pěvecký projev, uvádí kritik.

Dva deníky dnes hodnotí český filmový debut režisérky Slobodanky Radunové MY2. Zatímco podle Aleny Prokopové, která píše pro Hospodářské noviny, překračuje snímek český standard, Věra Míšková v Právu udělila filmu 35% hodnocení.

Naďa Klevisová v Hospodářských novinách upozorňuje na dnešní koncert v Rudolfinu. Klavírista Pierre-Laurent Aimard bude hrát Dobře temperovaný klavír z díla Johanna Sebastiana Bacha: „Většina interpretací byla v minulosti poplatná své době. Někdy jsou velmi romantické, jindy akademické. Já se snažím nebýt dogmatik, respektovat Bachovu hudbu, nevkládat do ní žádná osobní gesta, brát ji takovou, jaká je,“ říká Aimard.

Café, příloha Práva, publikuje rozhovor s Jurajem Jakubiskem. Poskytl ho při příležitosti vernisáže výstavy svých kreslených deníků v pražské kavárně Krásný ztráty.

Kulturní stránka Práva přináší článek o fotografické výstavě Jana Ságla. Probíhá v pražské Leica Gallery a jmenuje se Deset stran jedné mince. Autor si společně s kurátorkou Lenkou Bučkovou dal za cíl vyjádřit duchovní pocit svobody obrazem.

Mladá fronta Dnes také informuje o výstavě fotografií. Zítra se na pražské Staroměstské radnici otevře expozice vítězných snímků letošního ročníku Czech Press Photo. Během výstavy se uskuteční také řada workshopů a seminářů. A v pražské příloze informuje Mladá fronta Dnes o tom, že Lennonova zeď, kterou umělecká skupina Pražská služba v pondělí přetřela na bílo, už je opět plná barev.

autor: Martin Luhan
Spustit audio