Rozhovor s režisérem Michaelem Hanekem; Poeziomat; kabaret 1913; zemřel Jiří Reynek

16. říjen 2014

Hospodářské noviny přichystaly rozhovor s režisérem Michaelem Hanekem. Loňský laureát Oscara mluví například o tom, co pro něj znamená film: „Mě příliš nezajímají tyhle teoretické úvahy, co je a co není film. (...) Jsem tu od toho, abych filmy točil, ostatní ať je rozebírají a já si to potom třeba rád přečtu.“

Michael Haneke pochází z herecké rodiny a v rozhovoru vysvětluje, jak vnímá to, že divadla stále častěji převádějí na jeviště známé filmy: „Je to určitý příznak krize divadla. Lidé do divadla moc nechodí, film jako divadlo je tedy má přilákat zpět. Je to slepá cesta, protože komunikace filmem je úplně jiná než komunikace divadlem.“

Café, příloha Práva, otiskuje rozhovor s Ondřejem Kobzou, který mimo jiné představuje svůj nový projekt - Poeziomat. Po Praze rozmisťuje jukeboxy, z nichž budou znít básně českých autorů. První poeziomat bude na náměstí Míru.

Kulturní rubrika Práva se věnuje nové knize Josefa Formánka Úsměvy smutných mužů. Kniha vychází v rámci Velkého knižního čtvrtka. Jde o fabulovaný příběh lidí, kteří si došli pro pomoc do protialkoholní léčebny. Právo otiskuje rozhovor s autorem.

Tentýž list také publikuje recenzi Jiřího P. Kříže, který hodnotí kabaret Divadla v Dlouhé nazvaný 1913. Scénický kalendář o počátku moderní doby podle přemýšlivé a kombinačně mistrovské knížky Němce Floriana Illiese režírovala Barbara Herz. Kritik konstatuje, že hra 1913 je o mrakodrap výše než inscenace 1914, kterou uvádí Národní divadlo. Někteří herci ale význam tohoto projektu prý trestuhodně podcenili - přeřeků a malých výpadků bylo trochu moc, uvádí Kříž.

Tři týdny po svém starším bratru Danielovi zemřel v noci na středu ve věku 85 let Jiří Reynek. Martin C. Putna napsal pro Lidové noviny připomínku jeho překladatelského díla. Zprávu o úmrtí Jiřího Reynka najdeme také v Mladé frontě Dnes.

Článkem v Lidových novinách se Tomáš S. Polívka vrací k úternímu koncertu Steva Reicha a ansámblu Colina Currieho v rámci Strun podzimu. Programem byly kompozice Clapping Music a Drumming. A autor na adresu Currieho uvedl: „Hraje to líp než já, přestože jsem Drumming prováděl snad tisíckrát.“

Do českých kin přichází snímek tureckého režiséra Nuriho Bilgea Ceylana Zimní spánek, letošní laureát Zlaté palmy. Píší o něm Lidové noviny. Nejdůležitějším kladem snímku je podle Marcela Kabáta příspěvek k portrétu současného Turecka, pro západní svět stále trochu nesrozumitelného.

autor: Martin Luhan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.