Sopranistka Marlis Petersenová táhne Figarovu svatbu; Tomáš Töpfer a Ondřej Brousek excelují v Rodu Glembayů; dokument V tichu zachytil banální obrázkovou mozaiku

20. říjen 2014

Newyorská Metropolitní opera v sobotu nabídla nové nastudování Mozartovy Figarovy svatby. Díky přenosu ji mohli vidět také diváci v tuzemských kinech.

Na tom, že nové nastudování „letí“ a bláznivý den je napínavý od předehry až po happy end s dvojitou svatbou má podle Hospodářských novin hlavní podíl britský režisér. „Německá sopranistka Marlis Petersenová zúročila svou dávnou průpravu v jazzovém tanci a vůbec byla Zuzankou k pohledání: žádnou rokokovou dívenkou, ale sebevědomou, chytrou a živočišnou ženskou, osobou celé komedie,“ píše Jiří Černý v Hospodářských novinách.

Jazz zase trochu jinak a opět zajímavě. To už je titulek z Práva, které se vrací k sobotnímu jazzovému festivalu na zámku v Lanškrouně. Čtrnáctý ročník přehlídky se opět soustředil na nové tváře, ale také na nové cesty a přístupy k jazzové hudbě na naší scéně. Před vyprodaným sálem vystoupily čtyři rozličné formace.

Večer zahájila mladá nadaná zpěvačka Mata Kloučková. A co si o jejím vystoupení myslí redaktor Práva? „Její anglicky zpívaná hudba je pestrá, harmonicky bohatá a spíše komorní. Obdařená příjemným sametovým hlasem poté při přídavku předvedla technická kouzla, jaká umožňuje živé nazpívávání vokálních smyček přímo na jevišti,“ hodnotí Ilja Kučera mladší a celému festivalu dal 80 procent.

Divadlo na Vinohradech zahájilo sezónu představením Rod Glembayů. Jak popisuje Mladá fronta Dnes, sága Miroslava Krleži načrtává úpadek rozvětvené bankéřské rodiny - během jednoho večera jsou diváci svědky faktického rozpadu vlivného rodu, který přitom morální a hodnotový rozklad prodělal už dávno.

Střetem mezi bankéřem Ignácem v podání Tomáše Töpfera a synem Leonem, kterého hraje Ondřej Brousek, ve druhém dějství podle deníku hra předčasně vrcholí. Jak míní redaktor Tomáš Šťástka, oba herci zde podávají tak skvělý výkon, že zřejmě překonávají i vyvrcholení třetího dějství. S úlohou se dobře vyrovnala také Dagmar Havlová coby nenáviděná macecha Charlotta, ale výkon Brouska s Töpferem nepřekoná. Ve vedlejších rolích pak prý září Petr Kostka a Michal Novotný. Mladá fronta Dnes hru ohodnotila 85 procenty.

Na hraný česko-slovenský dokument nazvaný V tichu se zaměřují Lidové noviny. Režisérovi Zdeňku Jiráskému bylo předlohou bádání slovenské muzikoložky Agáty Schindlerové, která se zabývá nacistickým seznamem hudebníků židovského a neárijského původu určených k vymazání z historie.

Režisér si pro dokument vybral čtyři osobnosti. Jiráský podle Lidových novin nevypráví jeden příběh, ale skládá dohromady obrázkovou mozaiku v dvou náladově kontrastních částech. „Nejprve nabízí přemrštěně idylické, pastelovými tóny vybarvené momentky ze života protagonistů před úderem nacistické agrese. V části věnované utrpení hrdinů v koncentračních lágrech nastupuje temná stylizace ve stylu nedávného dramatu Colette. Obě polohy bohužel navzdory umu kameramana Michala Černého vyznívají banálně,“ konstatuje filmová publicistka Alena Prokopová.

autor: mvo
Spustit audio