Výběr z denního tisku, 15. května

15. květen 2012

Připravila Hana Baroňová.

Mladá fronta Dnes a Lidové noviny přinesly jedno společné téma. Hodnotí inscenaci Koule, která se hraje v režii Davida Drábka v Klicperově divadle v Hradci Králové.David Drábek sepsal satiru, v níž zesměšňuje nejenom minulý režim, který dokázal zdeformovat i sport a proměnit jej v politickou záležitost. Především se ale zaměřuje na současný mediální svět a jeho falešné ikony, na absurditu, kterou společnost přijala jako normu.Drábek převedl svou Kouli, jež se stala nejslavnější rozhlasovou hrou posledních let na jeviště.Jana Machalická v Lidových novinách píše, že výsledek není tak jednoznačný jako v rozhlase. Báječnou zábavu, jíž dominuje jedinečný temperament Pavly Tomicové, střídají pasáže poněkud křečovitého humoru.

Petr Mareček v Mladé frontě Dnes píše, že režisér balancuje mezi publicistickým divadlem, kabaretem, parodií i groteskou v atmosféře retro stylu 70. a 80. let, k němuž Darek Král napsal muziku v duchu znělek normalizačních estrád, pouťového diska a nejpokleslejšího popu.Pavla Tomicová jako koulařka Milena na začátku v kostýmku chrastí šperky, děsí okolí křupanskou arogancí i dlouhými prsty. Scénu od scény se mění v politováníhodnou osamělou ženu, kouzelnou směs sebelítosti, důležitosti a kýče, jež graduje s železnou logikou v sebeklam.

Kabaret Blonďatá bestie II se stěhuje do většího. Ze sklepního pražského Rubínu se od 29. května přesune do pár metrů vzdálenější Baráčnické rychty, informuje Mladá fronta Dnes. Tvůrci zde hodlají založit novou kabaretní tradici. Již s úvodními představeními režisér Tomáš Svoboda sliboval, že se Bestie bude aktualizovat podle vývoje politické situace.

V Mladé frontě Dnes si také můžete přečíst recenzi na film Diktátor v hlavní roli s komikem a mystifikátorem Sachou Baronem Cohenem. Mirka Spáčilová píše, že originální skeče obklopuje nepůvodní rámec. Hodnotí film 60procenty.

Hospodářské noviny otiskly recenzi Tomáše Seidla na film Marie Poledňákové Líbáš jako ďábel. Seidl píše, že snímek vychází z půdorysu romantické komedie. Jeho humor ale útočí na první signální, a romantiky se mu už vůbec nedostává.

V Právu najdete recenzi Jana Šídy na výstavu Zrození filmové Afriky, která je k vidění v Americkém centru v Praze do 31. května. Výstava ukazuje fotografie amerických cestovatelů, manželů Martina a Osy Johnsonových a práce českého fotografa a dokumentaristy Jana Svatoše. Návštěvník má před sebou zajímavé srovnání jak fotografické metody zobrazení, tak i kompozičních postupů.

Skladatel John Cage posunul vnímání nejen hudby, ale i celé filozofie zvuku tak významně jako nikdo jiný. Podle některých teoretiků je vůbec nejvlivnějším autorem moderní vážné hudby 20. století. Proto se letošních sto let od jeho narození a dvacet let od smrti mnoho připomíná, píšou Lidové noviny.Berlínská Akademie umění připravila expozici, která ukazuje kultovního novátora nezvyklým způsobem – prostřednictvím výtvarného umění.Festival Pražské jaro uspořádal "cageovský" koncert Agon Orchestra v pražském technickém muzeu. V Centru současného umění DOX zase začne 25. května výstava přivezená z Vídně. Více si přečtěte v Lidových novinách.

autor: Hana Baroňová
Spustit audio