Zemřel Jan Trojan; výstava titulních stran Charlie Hebdo; Vlak naděje

28. leden 2015

Deníky uvádějí, že zemřel muzikolog a znalec moravské lidové hudby Jan Trojan. Bylo mu 88 let.

Lidové noviny a Hospodářské noviny informují o expozici v pražském Centru současného umění DOX, která se připravovala v tajnosti. Vystavují se na ni titulní strany týdeníku Charlie Hebdo, jehož redakce se stala obětí útoku islamistických teroristů. Podle pořadatelů bylo motivací výstavy: za prvé solidarizovat se s oběťmi útoku a vyjádřit podporu svobodě slova a vyjadřování. Za druhé seznámit českou veřejnost s historií časopisu, který ve Francii představuje pozoruhodný kulturně-společenský úkaz. DOX se svojí novou výstavou přidává k hrstce světových galerií, které teroristické útoky reflektovaly.

V Hospodářských novinách najdete recenzi Marie Reslové na inscenaci Divadla Na zábradlí v Praze s názvem Báby režisérky Anny Petrželkové. Recenzentka soudí, že Báby vzbuzují smích i děs současně. Režisérka velmi krutě, ale přitom sebeironicky, dokonce s jakýmsi laskavým odstupem demonstruje bezvýchodnost pozemského přebývání na jednom babském dnu. Sehraný ženský kvartet v neodolatelně stylizovaném pohybu ztělesňují dámy Magdaléna Sidonová, Natálie Drabiščáková, Dita Kaplanová a Anežka Kubátová.

Radmila Hrdinová v Právu píše o proměnách hereckého souboru v pražském Národním divadle, za nimiž stojí Daniel Špinar, který vystřídá ve funkci šéfa činohry Michala Dočekala v září 2015. Podle Hrdinové je Daniel Špinar režisér, který o fenoménu hereckého souboru uvažuje, o tom svědčí koncepce, s níž zvítězil ve výběrovém řízení na šéfa činohry. A pravdou je, že každý šéf má právo vybrat si nejen svůj tým, ale i formovat soubor. Dělaly to v minulosti jiné osobnosti a také to budilo rozruch.

Mladá fronta Dnes otiskla recenzi Kláry Kubíčkové na knihu Christiny Baker Klineové pojmenovanou Vlak naděje. Kubíčková tvrdí, že jde o dojemný, hluboký a historicky věrný román. Vypráví jednoduchý příběh o sirotcích, kteří se protloukají, jak se dá. Podle Kubíčkové umí autorka čtenáře rozplakat, každé slovo drásá duši. Spisovatelka nepotřebuje žádná literární kouzla, román stojí a padá s příběhem. Krásným a smutným současně. Recenzentka dává knize 80%.

autor: Hana Baroňová
Spustit audio