Zemřela P. D. Jamesová; Ennio Morricone vystoupí v Praze; Josef Váchal fascinující

28. listopad 2014

Deníky informují, že včera zemřela ve věku 94 let britská autorka detektivek P. D. Jamesová. Autorka, která bývá označována za nástupkyni Agathy Christie, se proslavila hlavně kriminálními příběhy, které řešil detektiv Adam Dalgliesh.

Mladá fronta Dnes oznamuje, že orchestr PKF - Prague Philharmonia bude mít nového šéfdirigenta, francouzského dirigenta Emmanuela Villauma, který od příští sezony nahradí Jakuba Hrůšu.

V Právu najdete rozhovor s italským skladatelem a dirigentem Ennioem Morriconem. V rozhovoru se svěřuje: „Pro mě je hudba umění, které skladatel napíše na papír, od něho jde k muzikantům, kteří ji přehrají, a je pak na posluchači, aby si ji pro sebe nějak definoval.“ Ennio Morricone vystoupí v Praze 12. února.

Lidové noviny otiskly celostránkový rozhovor s kunsthistoričkou Marií Rakušanovou. Tématem rozhovoru, který vedl Jiří Peňás je malíř Josef Váchal. V rozhovoru Rakušanová říká: „Váchal byl opravdu fascinující osobnost. Zajímal mě už od dob studií dějin umění. V disertaci jsem se zabývala expresionismem a u Váchala nalézáme všechna dobová napětí a rozpory tak typické pro tento směr a to ve zvláště silném výrazu. Jenže Váchal to dokázal zároveň všechno zlehčit svatokrádežným humorem a ostrou ironií. V obou polohách zabíhal do extrémů, což člověka nutí zaujmout k němu jednoznačné stanovisko.“ Výstava Josefa Váchala právě probíhá v Domě U Kamenného zvonu v Praze.

Hospodářské noviny přinesly recenzi Jindřišky Bláhové na nový český seriál Kancl v režii Milana Šteindlera, který můžete vidět od 1. prosince na České televizi.

autor: Hana Baroňová
Spustit audio