Zemřeli spisovatel Gabriel García Márquez a výtvarník Jiří Načeradský

18. duben 2014

Klára Kubíčková v Mladé frontě Dnes připomíná život Gabriela Garcíi Marqueze. Už na titulní straně listu se dočteme „Zemřel autor Sto roků samoty“.

V Mexico City včera zemřel 87letý kolumbijský spisovatel Gabriel García Márquez. Kritička popisuje život spisovatele, připomíná samozřejmě také jeho literární úspěchy – Nobelovu cenu. „Literární význam Gabriela Garcíi Marqueze je obrovský, je to jeden z nejvýznamnějších světových autorů,“ píše Mladá fronta Dnes.

Společně s tím Mladá fronta Dnes i Právo připomínají malíře Jiřího Načeradského, který zemřel ve věku 74 let. Patřil k významným představitelům figurativní malby a jeho díla má ve sbírkách kromě Národní galerie také francouzské Centre Pompidou.

Na specializované stránce Lidových novin Výtvarný pátek píše Jiří Peňás o výstavě Bohuslava Reynka – Génius, na kterého jsme měli zapomenout. Úvod výstavy se podle kritika jasně nevydařil, pompézní procesí z Hradu, přivazování tělnatého herce na kříž, bušení do bubnů a kanonáda, chyběl snad ještě ohňostroj. Dál od Reynka snad už jít nešlo, píše Jiří Peňás.

Táž strana Lidových novin otiskuje článek „Plzeň otevírá unikátní Loosův ateliér.“ Město v rámci příprav na titul Evropské hlavní město kultury dokončilo renovaci jednoho z unikátních bytových interiérů, které zde začátkem minulého století vytvořil architekt Adolf Loos. Vystavená díla Adolfa Loose jsou skutečně evropského významu, soudí mimo jiné v článku Jindřich Rosendorf.

Mirka Spáčilová zpovídala v Mladé frontě Dnes britského režírujícího herce Richarda Ayoada. Jeho snímek Dvojník hodnotí kritička 50 %. Marcel Kabát v Lidových novinách píše, že tento film se nejvíce ze všeho podobá těžkému snu mladého muže, jemuž se na nočním stolku sešli Dostojevskij, Kafka a Orwell. Kabát soudí, že naléhavost je ve filmu zredukována na úkor zábavnosti.

Právo přináší rozhovor s Epoque Quartetem. Soubor oslaví patnáctileté výročí koncertem v pražské Hybernii.

autor: Martin Luhan
Spustit audio