Může vyšlehat několik dívek najednou. Upletl si totiž pomlázku dlouhou přes osm metrů

16. duben 2017

Na pomlázky různých velikostí mohli lidé narazit před Velikonoci u prodejců. Například u stánku u rušné silnice byly v nabídce pomlázky dlouhé pouhých dvacet centimetrů, ale i více než tři metry.

Podle prodejce však zrovna o ty nejdelší moc velký zájem nebyl. „Lidé si je kupují spíš z recese, nejdelší, co jsem prodal, si pán vystavil v restauraci. Nejprodávanější jsou pomlázky okolo jednoho metru,“ řekl. Pomlázky plete s kamarádem, loni vytvořili rekordní - pět a půl metru dlouhou.

Expertem na dlouhé pomlázky je ale Petr Kozák. Už několik let překonává svůj vlastní rekord. V roce 2012 upletl pomlázku dlouhou 475 centimetrů, o dva roky později 595 centimetrů, pak 654 centimetrů a 755 centimetrů. Letošní pomlázka měřila už 835 centimetrů.

Petr Kozák na ní pracoval společně s Ivanem Kozákem a Janou Netočnou. „Svážou se pruty nahoře v nejužším místě, Petr utahuje a my přehazujeme pruty. Trvá to asi dvě hodiny,“ popsala Jana Netočná.

Každý rok plete Petr Kozák o něco delší pomlázku. V roce 2017 už vyrobil více než osmimetrovou

A co k tomu Petra Kozáka vlastně vede? „Já jsem se vždycky jako koledník snažil uplést dlouhou pomlázku. Asi abych na ty holky dosáhl, protože ony hodně daleko utíkaly. Jednou jsem si řekl, proč neudělat nějakou dlouhou pomlázku na velikonoční výstavu a pak už se to rozjelo. Každý rok jsem to chtěl překonat, až se z toho stalo takové monstrum,“ vysvětlil.

Více než osmimetrová pomlázka je z lískových prutů. Bez provazu váží 33 kilogramů. Koledovat se s ní přesto podle Petra Kozáka určitě dá. „Kdyby šlo deset chlapů, tak to zvládnou. Navíc se se dá vyšlehat několik žen najednou,“ komentoval s úsměvem.

Co se týče nejdelší pomlázky z klasických vrbových proutků, tak ta podle agentury Dobrý den z Pelhřimova vznikla na Brněnsku. „Pět nadšenců tam upletlo nenastavovanou pomlázku dlouhou 699 centimetrů. Je zajímavé, že vhodné pruty sháněli po celé Moravě a najezdili skoro 200 kilometrů,“ uvedl David Rafaj.

Nejdelší nastavovaná pomlázka pochází z letošního roku a měří 101 metrů. Její výroba zabrala 21 a půl hodiny čistého času. Agentura Dobrý den ale eviduje i velmi netradiční pomlázky, například z kočičích a z vydřích fousků.

Spustit audio