Na jedné straně umělecký úspěch, na druhé ztráta manželky, syna a finanční problémy. To byl život Oskara Nedbala

24. březen 2024

V magazínu Vltavín si poslechněte vyprávění o životě hudebního skladatele Oskara Nedbala, jaký erb měl rod Bechyňů z Lažan, jak to bylo se středověkými hladomornami na hradech, s bezdomovci v Písku v 19. století a co a kde byly Šejby.

V březnu si připomínáme dvě data, která se váží k jihočeským skladatelům. 19. března 1850 zemřel skladatel Vojtěch Matyáš Jírovec a 26. března 1874 se narodil Oskar Nedbal.

A zvláště příběh Oskara Nedbala dokumentuje pravdu o tom, že nejeden kumštýř zaplatil za svoji tvorbu velice vysokou daň. Život Oskara Nedbala byl na jedné straně naplněn uměleckým úspěchem, na druhé straně však byla ztráta manželky, syna a finanční problémy. O tom bude první příspěvek Vltavínu.

Pokud nejste odborníci a někdo by se vás zeptal, který šlechtický rod měl ve svém znaku kapra, pak asi nebudete znát odpověď. Nic si z toho nedělejte, dozvíte se do v dalším díle seriálu archiváře Václava Rameše o erbech šlechtických rodů, které měly nějakou souvislost s jižními Čechami. Tentokrát půjde o rod Bechyňů z Lažan.

Ocitnout se ve vězení nepatří k prioritám, které by dnes většina z nás vyznávala. Natož ve středověku. Ale upřímně, ani ti, co tam skončili, to většinou neplánovali. Spisovatel Vlastimil Vondruška ve Vltavínu vysvětlí, jak to bylo doopravdy s hladomornami na hradech.

A na závěr vás čeká vyprávění ředitele Prácheňského muzea v Písku Jiřího Práška. Nabídne pohled do 19. století a téma tehdejších bezdomovců. V principu je to podobné předchozímu vězení, také to nikdo, nebo alespoň většina lidí, neplánuje, ale vždycky se někdo našel, kdo takto dopadl. Ale na druhou stranu se našel i někdo, kdo mu pomohl.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.