Na rekonstrukci „kulturáku“ Letohrad nešetřil. Starosta si ho nemůže vynachválit

19. březen 2024

Půl roku v novém kabátu za sebou má letohradský Dům kultury. Odezva je zatím podle vedení města příznivá.

„Takových objektů bylo v Čechách a na Slovensku postavených celkem 7. Mám radost, že jsme nejdál. Rekonstruovali jsme tak významně, že nás to stálo čtvrt miliardy. Od září Dům kultury funguje. Lidé se za ní vrátili, řada představení je vyprodaná. Jsou tam akce všech typů. Považuji to za velmi vydařenou rekonstrukci a věřím, že drtivá většina občanů taky,“ doufá starosta Letohradu Petr Fiala.

Nafouknutí školky

Letošní největší investicí je přístavba Mateřské školy Taušlova. „Zdárně pokračuje. Chceme, aby byla od září funkční. Jsou to tři nové třídy. Dlouhé roky jsme řešili problémy s kapacitou mateřských školek. Navíc nás tížil stav historické budovy, a proto potřebujeme děti dostat právě do té nové přístavby.“

Starosta doplnil, že další investice radnice směřuje do komunikací a chodníků. Úspěšná byla i s různými žádostmi o dotace. Taky letos podruhé poskytne žákům základních a středních škol s bydlištěm v Letohradu tisícikorunovou poukázku na volnočasové aktivity na území města.

„To byl námět od opozice, který se nám líbil. Je to podpora dětí, aby nezůstaly sedět doma u počítačů i podpora rodičům, protože životní výdaje jsou celkem vysoké. Máme tam asi 50 aktivních spolků a nechceme, aby někdo končil kvůli penězům,“ vysvětlil starosta Fiala.

Jaké mají v Letohradu zkušenosti s participativním rozpočtem? Osvědčila se novinka v podobě takzvané Help dopravy pro seniory a potřebné? Co ještě zbývá udělat z oprav na zámku? A bude i letos „východočeská Matějská“ neboli Kopečková pouť? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související