Na Seči není jen přehrada, ale i židovský hřbitov nebo šachisti

24. květen 2015

Jako země, která nemá moře, jsme v létě rádi za každý rybník nebo přehradu. U nás na východě Čech je známá ta sečská. Právě tam jsme se vydali s Východočeskými výlety.

Seč je velmi známá nejen mezi plavci a milovníky vodních radovánek, ale i mezi šachisty a to dokonce mezinárodně. A když si uděláte procházku po břehu přehrady, narazíte mimo jiné na pozůstatky židovského hřbitova. Dole pod přehradou pak zase můžete obdivovat historický přivaděč vody do elektrárny.

Z kohoutků teče voda z přehrady

Přehrada je schopná zadržet až 22 milionů metrů krychlových vody z řeky Chrudimky. Tím je schopná ochránit vesnice a města pod sebou před povodněmi. Voda z přehrady se využívá i k výrobě proudu a taky se pije.

Zatímco třeba na Želivce je kvůli tomu zakázáno se koupat, na Seči se lidé koupou zcela běžně. Vodárna tady vznikla totiž v době, kdy u přehrady už stály chaty a tak by zákaz koupání nesla veřejnost těžce. Proto se tady koupání nezakazuje. Lidé tady ale nesmí používat motorové čluny. Na ty mají povolení jen záchranáři, policisté a pan hrázný, který se o přehradu stará.

Pohled na pláž a přehradu na Seči.

Voda se dodává do společného vodovodu, takže se pije široko daleko. Čerpá se ale z hloubky, takže sinice, které vadí lidem při koupání na vás z kohoutku vykukovat nebudou. Další zajímavostí přehrady je ostrůvek uprostřed vodní plochy. Ten se ale v době, kdy je málo vody mění v poloostrov a je možné na něj dojít suchou nohou.

Budiž světlo - tedy elektrické a z vody

Voda z přehrady teče přes elektrárnu. Do ní se dodává kovovým potrubím. To ale bylo dříve dřevěné. Při rekonstrukci před pár lety ho vyměnili. Protože dřevěné trubky, které sloužily od 40. let, byly raritou, tak jich malou část elektrárna zachovala. K vidění jsou na jejím dvoře. Výklad o historii potrubí a vůbec o všem co je na Seči k vidění vám dají v informačním centru, které sídlí v knihovně kousek od náměstí.

Tímto dřevěným potrubím dřív tekla voda do elektrárny pod přehradou na Seči. Dnes je už potrubí kovové a z toho starého dřevěného zbyl jen tento kousek.

Seč na šachovnici

Zaječice sice leží na druhé straně chrudimského okresu než Seč, přesto se ale tento šachový turnaj mládeže koná právě tady. Když se Šachové Zaječice před lety rozrostly, tak už se účastníci v Zaječicích nikam nevešli a proto se turnaj přesunul na Seč. Konat se tady bude i letos a to už o víkendu 30. a 31. května.

Seč židovská

Při procházce kolem přehrady můžete narazit jednak na zříceninu hradu Oheb a pak taky na pozůstatky židovského hřbitova. Z něj se dochovala jen část. Dnes je upraven jako park, kde se dá posedět na lavičce a v klidu rozjímat.

autor: mkk
Spustit audio