Bohoslužba Evangelické církve a. v. (kostel sv. Michala v Praze)

16. červenec 2006

Přímý přenos bohoslužby Evangelické církve augsburského vyznání přenášíme z kostela sv. Michala v Praze. Káže farářka Jana Gregerová. Členové tohoto evangelického sboru augsburského vyznání jsou většinou slovenského původu. Jednotná národnost však zdaleka není podmínkou. Sbor tvoří především lidé, kteří do Prahy přišli za prací, studiem anebo z důvodů sloučení rodiny a již zde zůstali. Na životě sboru se však nezúčastňují jen oni.

Navštěvují ho i Slováci působící v Praze jen na krátko, přátelé, kteří sdílí se členy sboru stejnou víru, a další lidé, pro které je slovenský evangelický sbor třeba jen krátkým zastavením na cestě životem.

Historie pražského slovenského evangelického sboru a.v. se začala psát krátce po 2. světové válce, kdy do Prahy přicházeli Slováci, kteří zde byli zaměstnáváni v ústředních státních orgánech. Kostel sv. Michala, který je dnes diasporou slovenských evangelíků v Praze, byl po tolerančním patentu vlastnictvím německého evangelického sboru. Odkoupil ho obchodník, který ho používal jako sklad. Benešovy dekrety ho na konci druhé světové války zbavili vlastnictví kostela i přilehlé fary. V roce 1945 byl kostel svěřen Českobratrské církvi evangelické s podmínkou, že bude sloužit Slovenskému evangelickému sboru a. v. po jeho vzniku. Stalo se tak 23. února 1947, kdy byl zřízen samostatný církevní sbor v Praze, který je součástí Bratislavského seniorátu Slovenské evangelické církve a. v.

autor: Petra Kaluschová
Spustit audio