Bohoslužba Apoštolské církve z modlitebny v Břeclavi

17. duben 2016

Bohoslužba Apoštolské církve z modlitebny v Břeclavi. Bohoslužbu vede pastor Karel Káňa, káže vedoucí mládeže Petr Rattay.

Apoštolská církev v Břeclavi se neschází jen na bohoslužby, věnuje se také smysluplnému využití volného času dětí a mládeže, sociální činnosti a spolupracuje s křesťany v širokém okolí.

Sbor Apoštolské církve v Břeclavi koná shromáždění každou neděli v 9 hodin v modlitebně na ulici Tylova 6.

Apoštolská církev byla povolena a zaregistrována státem 25. ledna 1989. Podle tohoto data se jedná o církev mladou, o povolení však usilovala již desítky let předtím. Kořeny církve sahají až na začátek 20. století, kdy z USA pronikla do Evropy vlna tzv. probuzeneckého hnutí, která s sebou přinesla učení o návratu ke způsobům první církve. Toto učení je založeno na praktickém životě s Bohem v Ježíši Kristu, do něhož uvádí Duch Svatý, který byl seslán o Letnicích.

Duchovní otcové, kteří se tomuto hnutí otevřeli, se ve dvacátých letech minulého století zaregistrovali jako spolek, ve snaze nezakládat novou denominaci. V Čechách v okolí Prahy, to byl spolek "Tábor" a současně na Slezsku spolek "Rozhodní křesťané letniční". Oba spolky úspěšně spolupracovaly až do okupace ČSR v roce 1939. Pak přišlo pronásledování a zákaz činnosti. To znovu pokračovalo od padesátých let až do již zmíněného roku 1989, kdy se církvi dostalo oficiálního povolení.

Apoštolská církev se řadí mezi letniční církve. Je členem Světové letniční církve Assemblies of God a také Evropského letničního společenství. V rámci České republiky spolupracuje s ostatními církvemi, je členem Ekumenické rady církví a rovněž Evangelikální aliance.

Spustit audio