Bohoslužba Církve československé husitské z Husova sboru v Olomouci

21. srpen 2016

Bohoslužba Církve československé husitské z Husova sboru v Olomouci. Bohoslužbu slouží a káže farář Jaroslav Křivánek.

Olomoucká náboženská obec Církve československé patřila od roku 1920 mezi nejpočetnější na Moravě. Tomu odpovídá i velkoryse projektovaný Husův sbor z roku 1926, který plní také funkci hlavního diecézního (katedrálního) kostela. V současnosti čítá farnost matrikových cca. 1.000 členů, přičemž na provoz a hospodaření přispívá polovina a o dění ve sboru se zajímá desetina členské základny.

Společenství se potýká s vysokým věkovým průměrem věřících, přesto však nalezlo do sboru cestu několik mladých rodin a konají se pravidelné bohoslužby a aktivity pro děti, výuka náboženství na faře a biblické hodiny pro dospělé. Pravidelně jsou též pořádány autobusové zájezdy do míst spjatých s křesťanskou historií.

Rada starších, která je v čele sboru, se stará vedle předimenzované budovy sboru také o filiální kostelík v místní části Černovíře. Sbor provozuje kolumbárium, díky kterému může být ekonomicky soběstačný. Sbor se také snaží přispět do již tak bohatého kulturního života Olomouce a pořádá četné koncerty a komponované pořady (v minulosti např. Hradišťan, A. Strejček, J. Hartl a J. Tůma, Fr. Zahradníček a J. Potměšil). Ve spolupráci s ČRo Olomouc zde proběhly koncerty M. Kubišové, Javory a L. Filipové)

Nelze opomenout, že na faru takřka denně dochází lidé v tíživé životní situaci, které sbor neodmítá a dle svých možností se jim snaží pomoci. V budově kostela se také nachází 4 byty, ve kterých sbor poskytuje sociální bydlení těm, kteří by jinak na tržní nájemné nedosáhli.

Spustit audio