Bohoslužba Římskokatolické církve z katedrály sv. Mikuláše v Českých Budějovicích

13. červenec 2014

Bohoslužba Římskokatolické církve z katedrály sv. Mikuláše v Českých Budějovicích. Celebruje P. Zdeněk Mareš.

Základní kámen katedrály sv. Mikuláše, ze kterého bohoslužbu přenášíme, byl položen kolem roku 1265. Pro stavbu kostela byla již při vyměřování města vyčleněna plocha jednoho celého bloku. Kolem roku 1297 byl pravděpodobně dostavěn chór, obě chórové kaple a posvěcen hlavní oltář. Vybudování tohoto farního chrámu se však zřejmě protáhlo, protože ještě v témže roce udělil cařihradský patriarcha Petr odpustky všem, kdo na stavbu přispějí. Teprve kolem poloviny 14. století byla snad dokončena i stavba trojlodí a dvouvěžového průčelí.

V rozmezí od poloviny 14. století do počátku století 15. založili budějovičtí měšťané 17 vedlejších oltářů. V následujících dvou stoletích však došlo k dalším rozsáhlým přestavbám. V bezprostřední blízkosti okolí kostela se nacházel jeden z městských hřbitovů, který sloužil k pohřbívání zřejmě již od 13. století, a to zámožných budějovických měšťanů. Poslední pohřeb se na tomto hřbitově konal v roce 1784 a téhož roku byl hřbitov zrušen.

Při nedávném rozsáhlém archeologikém výzkumu byla prozkoumána podzemní kostnice pod Kaplí Smrtelných úzkostí Páně a odkryto celkem 72 hrobů, které pocházely vesměs z 15.–18. století. Předměty nalezené při tomto výzkumu byly restaurovány a výsledkem je unikátní sbírka, která vypovídá nejen o lokálních církevních dějinách a společenských událostech, ale má i nadregionální význam.

Spustit audio