Velkopáteční obřady z kostela Nejsvětějšího Salvátora v Praze

3. duben 2015

Velkopáteční obřady z římskokatolického kostela Nejsvětějšího Salvátora v Praze na Starém Městě.

Velký pátek je po Zeleném čtvrtku druhým dnem tzv. Velikonočního tridua. Ve vysílání ČRo Vltava vás pozveme k přímému přenosu velkopátečních obřadů z římskokatolického kostela Nejsvětějšího Salvátora v Praze na Starém Městě. Během bohoslužby vedené P. Tomášem Halíkem zazní také oratorium Jephte od Giacoma Carissimiho, Miserere Gregoria Allegriho a další duchovní skladby. Slovem z místa provází Eva Hazdrová-Kopecká.

Kostel Nejsvětějšího Salvátora najdeme v samém centru Prahy, přímo u Karlova mostu. Je součástí komplexu budov bývalé jezuitské koleje Klementinum, kde dnes sídlí Národní knihovna České republiky. Kostel vybudovali Jezuité v letech 1578-1601 a za pomoci slavných architektů, jako byli Carlo Lurago, Francesco Caratti v barokním stylu.

Kostel Nejsvětějšího Salvátora má bohatou tradici kazatelskou a vzdělávací – za všechny slavné kazatele lze zmínit filosofa a matematika Bernarda Bolzano, který zde působil jako univerzitní kazatel v letech 1805 – 1819 a významně ovlivnil inteligenci v době národního obrození. Tato tradice byla přerušena až dobou komunismu, kdy kněží, kteří zde působili, byli uvězněni nebo nuceni odejít do exilu.

Od února 1990 byla v kostele Nejsvětějšího Salvátora obnovena duchovní správa pro studenty a v říjnu roku 2004 zde byla založena první akademická farnost v České republice. V současné době je to živé místo dialogu mezi světem víry a světem kultury, umění a vědy a ekumenického a mezináboženského dialogu. Farnost je vnímána jako otevřené místo pro mnoho duchovně hledajících lidí, včetně těch, kteří nejsou praktikujícími křesťany.

Spustit audio