Lavečky pro všecky

15. listopad 2008

Děti z utečeneckých táborů, dětských domovů anebo mentálně postižení potřebují nejenom peníze na základní zaopatření. Ještě více touží po pozornosti, společnosti a šanci si hrát. Právě to jim vrchovatě dává parta mladých lidí, která v Brně založila občanské sdružení Centrum 8D. Jeho malí návštěvníci v něm mohou bez ohledu na věk, původ a zdravotní handicap vlastníma rukama vytvářet hračky či prolézačky a pak si je také odnést do svých náhradních domovů anebo stacionářů. Darovaný čas je víc než darované peníze a společná zážitek má větší cenu než sebenákladnější věc.

Každá hračka udělá dětem velkou radost. Není ale nad to, když se kluci a holky mohou podílet přímo na jejím vzniku. Tak jako v brněnském Centru 8D.

V dílnách a klubovnách tohoto občanského sdružení přicházejí na svět hlavně barevné lavičky a velké dřevěné prolézačky ve tvaru zvířátek. Na jejich výrobě se podílejí i děti, a to hlavně ty, ke kterým se život často obrací odvrácenou stranou - malí chovanci z dětských domovů, tělesně i mentálně postižení anebo nejmenší obyvatelé utečeneckého tábora v nedaleké Zastávce. Nástroje a všechny výrobní postupy jsou tu tak vyladěné, že při řezání či pilování si prý vůbec nikdo nemůže ublížit.

Lavečky pro všecky

V brněnském Centru 8D se zrodil i brontosaurus - obří prolézačka se skluzavkou pro dětský domov v Boskovicích. Přátelsky vyhlížející pravěká příšera je teď dominantou zahrady nové sídelní budovy tohoto domova a velkým tahákem pro všechny místní děti. Vlastně tak zprostředkovaně zpříjemňuje práci i jejich vychovatelkám, všechny školáky i předškoláky dokáže zabavit na dlouhé hodiny. Svého brontosaura totiž mohou využívat jako prolézačku a dokonce i jako skluzavku.

Pestrobarevná prolézačka ve tvaru brontosaura je teď hlavní zábavou chlapců a děvčat na zahradě v dětském domově v Boskovicích

Program Centra 8D pravidelně zpestřuje život také například mentálně postiženým klientům brněnského stacionáře Kamenka anebo dětem z tamního kojeneckém ústavu. V čele centra přitom stojí dva mladí muži, od kterých by člověk čekal, že se budou ve svém věku a se svými schopnostmi věnovat výdělečnějším činnostem. Naštěstí jim nechybí dobré nápady, chuť do práce a hlavně dobrá vůle.

Lavečky pro všecky

Dramaturgie Lenka Svobodová, režie Yvona Žertová.

0:00
/
0:00
autor: hon
Spustit audio